fredag 17 augusti 2012

Dagens understatement?

Punkgruppen Pussy Riot dömdes idag till två års fängelse av en rysk domstol för brottet att ha genomfört en regeringskritisk aktion i en katedral i Moskva.

Elena Namli, expert på mänskliga rättigheter och rysk teologi vid Centret för Rysslandsstudier vid Uppsala universitet, anser att straffet är "oproportionellt hårt"...

Kan man väl säga... Skillnaden mellan obefintligt fängelsestraff och två års fängelse är icke försumbar.

Ej heller vikten av yttrandefrihet. Politisk som religiös.

DN DN DN DN DN DN DN DN DN DN DN SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD GP GP GP GP GP GP GP

Osminkat

5 kommentarer:

 1. Om inte tillräckligt många vaknat av tidigare alarmklockor som klingat från Putins korruptionsarbete så hoppas jag detta tar skruv. Det är inte tid att var modest i kritiken.

  SvaraRadera
 2. I Sverige kan brottet "Störande av allmän sammankomst" ge max 6 mån fängelse.
  Det står i lagen att detta innefattar bl.a. störande av gudstjänst i en kyrka.

  SvaraRadera
 3. Helt korrekt Hultabultan. Och maxstraff kräver extra god motivering och utdöms sällan. Skulle tro att det var länge sedan någon hamnade i fängelse i Sverige för att de stört en gudstjänst.

  SvaraRadera
 4. Dessa flickor har mitt stöd för att protestera mot Putin. Det skulle många ha gjort för länge sedan. Det saknas riktig demokrati i Ryssland idag.

  T ex kan inte fria kyrkor arbeta fritt, inte bygga kyrkor etc. Och det rår den ortodoxa kyrkan för. Dessa kristna var förföljda under kommunisttiden, men är inte fri än.

  Sedan är det ju riktigt att man inte bör gå in på en seriös gudstjänst (liksom på andra seriösa samlingar) utan verkligt starka skäl. Detta var väl på gränsen, eftersom kyrkan är inblandad i makten och det är svårt att få uppmärksamhet på annat sätt.

  SvaraRadera
 5. Västeuropa kan ju köra sin skit med homoparader och feminism och skit...

  Men vänta er inte att vi från öst vill ha samma sak!

  Min lillasyster (som bor i Moskva) sa detta till mig idag :)

  SvaraRadera