måndag 2 april 2012

Undringar

Domkapitlet i Stockholms stift fortsätter utreda den präst som bland annat påstås ha skickat sexmejl till en konfirmand. Inget konstigt med det.

"Mannen arbetade tidigare med en treårig prövotid efter det att han haft ett förhållande med en 16-årig ungdomsledare."

Undrar lite vad som var "problemet" här. Vad föranledde prövotiden?

Var det 1) att mannen var präst, 2) att ungdomsledaren var just ungdomsledare, eller 3) att vederbörande var blott 16 år (dock "byxmyndig)?

Eller en kombination av alla tre faktorer?

Alltid intressant att undersöka/ta del av vad som ligger bakom kyrkans agerande i olika sammanhang.

Undrar också varför medierna (läs: TT) undviker att ange konfirmandens och ungdomsledarens könstillhörighet?

Är det för att man 1) inte vet, 2) vill blidka "hen"-aktivisterna, 3) anser att det är oväsentligt, eller 4) vill skydda de inblandade ?

Och varför nämner man då att prästen är man?

AB SvD HD GP BT

3 kommentarer:

 1. Det handlade om en gift präst, 30+, som inledde ett förhållande med sin tidigare konfirmand, sedemera ungdomsledare, hon var 16, och enligt uppgift psykiskt skör, anorektiker. Enligt henne söp han henne full, och utnyttjade henne.

  För tre år sedan fick han prövotid - domkapitlet ville inte tillstå att han utnyttjat sin position - vilket var en skandal i sig. Han borde ha stängts av redan då.

  SvaraRadera
 2. Det som Carolina nämner kastar en verklig skugga över ledarskapet inom Svenska kyrkan. Jag har läst om händelsen tidigare, men var inte säker på om den var 100% sann. Denna tvekan berodde på, att jag läste om händelsen i en kvällstidning.

  Här verkar domkapitlet ha gjort bort sig rejält. Teologisk otydlighet är en sak som man till viss del kanske kan förstå - men här tycker jag inte, att det för kyrkans del finns några skäl till tveksamheter.

  Fast i den artikeln jag tog del av kom också fram, att prästen var populär bland ungdomar. Jag har för mig, att det var samme präst som man såg på bild liggandes på golvet full samtidigt som han gjorde ett väldigt välkänt tecken med fingrarna (dock endast med ett finger - nämnt som en förmildrande omständighet).

  SvaraRadera