söndag 29 april 2012

Kan just undra vad stadens ledning är rädda för...?

S:t Petersburg, ”Rysslands kulturhuvudstad", har tidigare setts som en symbol för öppenhet och mångfald.

I dag förknippas staden i stället med intolerans. Eller ära och redlighet. Beroende på vem Du frågar.

Den lag mot propaganda för homosexualitet inför minderåriga som började gälla för en månad sedan förändrade över en natt levnadsförhållandena för tiotusentals invånare.

Varav många nu funderar på att flytta därifrån. Tragiskt. Varför kan inte var och en få leva sitt eget liv?

Kan just undra vad stadens ledning är rädda för...?

Richard M. Ryan, professor i psykolog och psykiatri vid University of Rochester och William S. Ryan, doktorand i psykologi på University of California, skriver på New York Times debattsida att homosexuella drifter som undertrycks på grund av skamkänslor kan ta sig uttryck som homofobi.

"Psykoanalysens grundare Sigmund Freud kallade processen reaktionsbildning – en typ av försvar mot oacceptabla känslor och impulser som innebär att dessa kan uppfattas som rakt motsatta till vad man egentligen känner."

Kan förklara varför jag själv inte känner ett uns homofobiska känslor...

3 kommentarer:

 1. Ledningen i alla sorters skendemokratier eller rena diktaturer är naturligtvis rädda för att förlora makten. Ett sätt att behålla makten är att hetsa olika minoriteter mot varandra (jämför Hitlers judehat) - då fokuserar man intresset från reella frågor till skenbara (som är ofarliga för härskarna) - jämför Berlusconis "tutt-TV".
  mvh en annan icke-homofob

  SvaraRadera
 2. Dom vill upprätthålla en moraliskt norm som de tycker passar det samhälle som de styr över. Det är inget konstigt. Sen kan vi från vår horisont tycka det är fel i just detta fall men varför skall vi vara INDEX 100?

  SvaraRadera
 3. Freud är sen länge avförd som oseriös, så hänvisning till hans "teorier" biter inte på mig iaf.

  Dessa forskares "upptäckt" bygger ju också på att *alla* åsikter som är kritiska mot homonormen är "-fobiska" dvs sjukligt grundade. Det visar ju i sig på att deras grund för sin forskning är lös.

  Jag är inte sjuk för att jag har kritisk åsikt om någotsomhelst, jag är inte kommunist-fob för att jag avskyr kommunismens som ideologi, inte heller är jag vare sig homosexuell eller sjukligt rädd för de som är det, bara för att jag har en kritisk uppfattning om homosexuellt leverne.

  Inte heller är det givet att man vill ha förtryckande lagar emot HS bara för att man har sådan uppfattning som jag uttryckt härovan.

  SvaraRadera