torsdag 2 februari 2012

Låter som rimliga insikter

Vid sidan av det skrivna kontraktet i samband med en anställning ingås också ett psykologiskt kontrakt, med alla de informella överenskommelser som finns mellan arbetstagare och arbetsgivare.

Arbetspsykologen Kerstin Isaksson har tillsammans med 17 forskare från olika europeiska länder kartlagt vad de psykologiska kontrakten faktiskt innebär, och hur vi påverkas av dem.

"Påfallande ofta har arbetsgivare och arbetstagare väldigt olika uppfattning om innehållet i det psykologiska kontraktet och om de informella rättigheterna och skyldigheterna gentemot varandra."

Detta tycks dock inte spela så stor roll för hur människor mår.

Viktigare än kontraktens sakinnehåll tycks vara huruvida den andra parten anses hålla sina löften eller ej.

Studien visar att man aldrig ska lova mer än man kan hålla, och inte "framhålla kompetens som man inte är säker på att man kan svara upp till."

Låter som rimliga insikter, användbara inte bara i arbetslivet, utan på livets alla områden.

Hur det psykologiska kontraktet för truckföraren - som nyligen polisanmälts sedan han tagit stryptag på en kollega som han ansåg "jobbade för snabbt och för bra" - ser ut förtäljer inte historien.
 
Men han trivs uppenbarligen inte på jobbet....
 
AB SvD SKD GP BT D

1 kommentar:

  1. Inrressant att du påtalar att det egentligen gäller hela livet! Ständigt förväntar man sig att det psykologiska kontraktet uppfylls av våra nära och kära och besvikelsen blir stor då det bryts eller då man verkar ha uppfattat kontraktet olika. Men samtidigt blir man ju desto gladare då den andra parten gör något ytterliggare kontraktet, som en extra förmån! Fast där kommer ju ge och ta in, skuld och tacksamhet, och lön för utförst arete. Invecklat sånt här :)

    SvaraRadera