torsdag 23 februari 2012

Vad är det för j---a människosyn som råder...?

Det brittiska resebolaget Jetcost har - med hjälp av en webbaserad enkät - slagit fast att de rödklädda flygvärdinnorna på Virgin Atlantic är snyggast bland Storbritanniens flygbolags kabinpersonal.

Längst ner hamnade irländska Ryanair.
                                              
På frågan om det är viktigt att flygbolag anställer attraktiv kabinpersonal svarade 57 procent ja. Av dessa ansåg majoriteten, 67 procent, att "snygg kabinpersonal höjer flygbolagets anseende".

"23 procent ansåg dock bara att snygg kabinpersonal gjorde resan mer behaglig."

Vad är det för j---a människosyn som råder här? Bland vuxna människor?

Samtidigt som vi förfasar oss över att gymnasieelever rankar flickor som ”lammkött" på Facebooksidor. Och tycker att vi vuxna har nå't att lära dem?

Samtidigt som vi förfasar oss över utseendefixeringens och "de sjuka kroppsidealens" konsekvenser - vad gäller annorexi, bullimi, självskadebeteenden osv osv - bland unga människor?

Hyckleri på högsta nivå.

Vi bara måste börja med att sopa framför vår egen dörr först, och själva göra upp med våra egna attityder och värderingar kring utseende.

Genom att t ex bojkotta denna typ av enkäter.

Eller genom att låta utfallet av enkäterna bli en annan, grundad på en människosyn baserad på alla människors lika värde, oberoende av kön, etnicitet, ålder OCH utseende.

Dvs faktorer som vi faktiskt inte - inte någon av oss - kan påverka själva.

Tänk om enkäten istället hade gått ut på att kartlägga folks syn på karbinpersonalens hudfärg, och hur den påverkar flygbolagets anseende. Eller resenärernas känsla av behag?

Hade enkätens existens - och utfall - rapporterats lika neutralt i massmedia då? Utan någon som helst värdering?

Tror knappast det.

Men när det gäller utseendefixering, -värdering och -diskriminering sticker vi fortfarande huvudet låååångt ner i sanden.

Jag ser fram emot ett rejält uppvaknande. Hos oss alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar