söndag 19 februari 2012

Jag efterlyser fortfarande logik

I början av januari i år berättade flera medier att en lucka i lagen i princip gjorde det omöjligt att bötfälla fortkörare på 120-vägar.

Saxat ur ett tidigare inlägg:

"Så tills vidare innebär 120-skyltarna fri fart. Finns det överhuvudtaget nå'n logik i det?"

I den vevan sade poliskommissarie Anders Arvidsson vid Rikspolisstyrelsen: "Eftersom lagstiftningen är tveksam kommer vår personal inte att rapportera någon som överskridit 120 just nu."

"Just nu" har tydligen passerat...

En 23-åring som körde 216 km/t på 120-sträcka blev nyligen bötfälld.

"Tingsrätten medger att straffbestämmelserna kunde varit tydligare men viktigast är om man skulle bli överraskad av att gärningen är straffbar, vilket anses uteslutet."

Jag efterlyser fortfarande logik i sammanhanget. Är det olagligt - och därmed straffbart - att köra för fort på en 120-väg? Eller ej?

Om det är olagligt bör man kunna bli bötfälld, om det inte är olagligt bör man inte kunna bli bötfälld.

Det är logik.

SVT SvD HD GP BT 

6 kommentarer:

 1. Vilken konstig fråga. Läs vad som står. Det framgår tydligt av artikeln att både tingsrätten och Svea hovrätt anser att det är olagligt.

  "Tingsrätten medger att straffbestämmelserna kunde varit tydligare men viktigast är om man skulle bli överraskad av att gärningen är straffbar, vilket anses uteslutet."

  SvaraRadera
 2. Nikols, det står också i artikeln att någon straffbestämmelse för 120-vägar ännu inte finns i lagtexten, där det bara talas om 110 som maxhastighet.

  Och poliskommisarien som citeras säger att det är omöjligt att lagföra, eftersom lagstiftningen är tveksam...

  Utom ibland då, tydligen.

  Nog kan man kräva större klarhet och konsekvens i frågan, eller hur?

  Det är ju knappast ett komplicerat "brott" det handlar om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håkan W, Var står det att det är en laglig handling? Enligt min tolkning är det väll enbart inte fastställt vad straffet ska bli, därav kan inte polisen heller ge några böter. Dock säger lagen att om du som förare fattar att du gjort något fel så kan du straffas (216 km/h förstod nog föraren att det var fel, hade han kört 130 kunde han kanske fått det avskrivet eller ändrat med avseende på "luckan").

   Radera
  2. "Var står det att det är en laglig handling?"

   Ingenstans, hoppas jag. Men en klar olaglighet bör kunna bötfällas utan tveksamheter.

   "Dock säger lagen att om du som förare fattar att du gjort något fel så kan du straffas."

   Öppnar upp för en hel del godtycklighet, eller hur?

   Var går gränserna? Tjänar man på att spela dum? Osv osv.

   Radera
  3. Poliskommisarien sade det DÅ, och uppenbarligen hade han fel. Återigen, läs vad som står. Det är uppenbart olagligt att köra så snabbt, och att folk kört för snabbt och hoppat slippa straff bara för att lagen är otydlig visar ju bara att de är idioter som försöker komma undan med sådant som de egentligen fattar de inte borde komma undan med. Att folk beter sig som idioter är inget argument. Men visst kan jag hålla med om att lagen borde klargöras, det är det nog ingen som motsätter sig. Ja, utom idioter som hoppas kunna få köra för snabbt då. Fram tills dess lagen blir klar är det helt enkelt bara till att använda hjärnan och inte köra över 120 på 120-vägar. Så jävla svårt är det inte att fatta, eller hur? :)

   Radera
  4. Nikols, redan i blogginlägget framgår att jag vet att det var DÅ (läs vad det står...).

   "Men visst kan jag hålla med om att lagen borde klargöras, det är det nog ingen som motsätter sig. Ja, utom idioter..."

   Jag säger inte emot...:)

   Radera