söndag 5 februari 2012

Då krävs andra prioriteringar

På nyårsafton 2011 tillönskade jag i ett inlägg här på bloggen "alla våldsutsatta kvinnor, som under helgerna biter ihop för barnens skull" ett gott slut och ett gott nytt år.

Enligt en då aktuell enkät som skickats till 70 av landets kvinnojourer söker dessa kvinnor hjälp när ledigheten är över. I bästa fall - många söker inte hjälp alls.

Saxat ur inlägget:

"Måtte alla våldsutsatta kvinnor (och män... de finns också, jag vet) avlägga som nyårslöfte att faktiskt komma till skott och söka hjälp."

"Det är Du värd, helt enkelt!"

Den önskan bär jag fortfarande med mig. Det tragiska är dock att det i nuläget inte är högsta prioritet att ta sig an alla som söker hjälp.

"På kvinnojouren Atim i Malmö har man fått neka 58 kvinnor plats under 2011. Året dessförinnan nekades 28 kvinnor."

"Åsa Frostfeldt på Sveriges Kommuner och Landsting säger att kommunerna efterfrågar riktlinjer från Socialstyrelsen, från hur man dokumenterar och gör riskbedömningar till vilka hjälpinsatser som fungerar."

Bra så långt. Avgörande är dock fortfarande att få loss tillräckligt med resurser för detta viktiga arbete.

Och då krävs uppenbarligen andra än rådande prioriteringar.

AB SvD HD GP BT 

1 kommentar:

  1. Det är naturligtvis bra att kunna förbinda sår, men det är ännu bättre att lära sig att undvika att bli skadad.
    Jag undrar om inte kvinnojourernas verkliga syfte är att klaga på män och att föra ut ett vänsterliberalt kvinnobudskap som nedvärderar män. För mig verkar det mera som om kvinnojourerna behöver misshandlade kvinnor för att kunna marknadsföra sitt politiska budskap. Om det saknades misshandlade kvinnor skulle inte kvinnojourerna kunna föra ut sina politiska budskap. Därför kan man ifrågasätta om kvinnojourerna egentligen vill att kvinnomisshandel skall upphöra.
    Vore det inte bättre om erfarna kvinnor lärde unga tjejer hur de skall undvika att bli ihop med misshandlande män? Om misshandlande män inte fick några tjejer skulle antalet misshandlade kvinnor minska, och det är väl det vi alla vill. Därför tycker jag att kvinnojourerna skall gå ut i skolorna och lära unga tjejer hur de väljer bort våldsamma killar. Tjejerna vet vilka killar som är våldbenägna, men de bortser från de långsiktiga konsekvenserna eftersom ingen informerar dem om dessa.Så länge de inte känner till de långsiktiga konsekvenserna är det här och nu som gäller och de våldsbenägna killarna är oftast mest spännande. Lär därför våra ungdomar hur de skall välja bort olämpliga partners. Det är kanske inte politiskt korrekt att ta upp sådant, men det skulle ge långsiktiga resultat. Det måste vara bättre att se till att kvinnor inte blir misshandlade i sina relationer än att klaga över våld mot kvinnor. Dagens kvinnojourer ger oss bara varaktigt gnäll, lås oss istället få organisationer som ser till att våldet upphör.

    SvaraRadera