tisdag 27 december 2011

Till en viss gräns

Enligt dagens regler ska skolor rapportera skolkande elever till CSN när skolket uppgår till minst 20 procent under en månad. Med indraget studiemedel som följd.

Efter nyår skärps reglerna, vilket innebär att rapport ska ske efter bara några timmars skolk, som inte är av engångskaraktär.

Bra förändring, tycker jag. Jag har ingen lust att betala en enda spänn i skatt till en skolkande elev.

Så länge inte pengarna går till att utreda varför eleven skolkar, och hjälpa honom/henne tillbaka till full närvaro igen.

Då är jag med. Till en viss gräns. Här har självfallet eleven själv och dennes föräldrar också ett ansvar.

SVT DN DN SvD GP GP D D

6 kommentarer:

  1. Det här förslaget hade krossat min skolgång. Jag hade hoppat av skolan. Anledningen till mitt skolk hade ingenting med skolan att göra, utan att jag mådde fruktansvärt dåligt pga av min familjesituation.
    Micke

    SvaraRadera
  2. Om detta går igenom så är det bara ett bevis på att skolan misslyckats. När en elev skolkar ska skolan reagera direkt och förhoppningsvis få eleven till skolan innan den ens nått 20% frånvaro. Att dra in studiebidraget på en gång utan en ordentlig utredning och kanske en skola som inte tar ansvar är helt fel väg att gå!
    Håller med ovanstående om att ett indraget studiebidrag direkt hade krossat även min skolgång, hur skulle jag motivera mig att gå till skolan om studiebidraget redan var indraget en månad, hur skulle detta motivera mig att gå till skolan trots hur dåligt jag mådde?

    SvaraRadera
  3. Micke o Samuel, tack för era kommentarer.

    Jag är nog fortfarande inne på skärpta regler för studiemedel, men borde kanske tydligare i blogginlägget ha betonat kopplingen till (skolans ansvar) att utreda orsakerna bakom skolket, och att på något sätt åtgärda.

    Samuel skriver på sin blogg:

    "En fråga som borde utredas är hur det kommer sig att vissa skolor inte tar tag i skolket på en gång?! Tänk om någon under min skolgång hade frågat hur jag egentligen mådde."

    Jag håller med Dig, Samuel.

    Övriga läsare finner hela blogginlägget här:

    http://blogg.sputchi.se/2011/12/27/att-skolka-eller-inte-det-ar-fragan/

    SvaraRadera
  4. Självklart måste orsak tilll skolk ingå i utredning och skolan göra sitt bästa och rätt instanser dras in. Dock är jag helt inne på att familjer visst ska 'bestraffas' genom att diverse bidrag dras in, hela vägen och inte bara elevens studiebidrag.

    Besvärliga familjeförhållanden eller rent lat elev, det MÅSTE finnas konsekvenser som även kan drabba övriga familjen, just för att de är en familj!

    Gudars vad jag skulle önska att vi hade rättrådiga och resursstarka instanser som kan få struliga familjer att räta ut sig.

    SvaraRadera
  5. Anonym, jag är också inne på den linjen, även om jag inte vill kalla det "bestraffning" (liksom Du... som också satte ordet inom citationstecken?) - det är snarare en naturlig KONSEKVENS av det indragna studiemedlet.

    Om familjen t ex har flerbarnstillägg kopplat till det skolkande barnet dras det in då det är STUDIERNA som ger rätt till flerbarnstillägget. Osv.

    Men återigen, det är inte i den änden man ska börja.

    SvaraRadera
  6. Från Anonymen med 'bestraffning'.

    Jo, det är ju en hel del artiklar därute som anser att familjen inte ska drabbas ekonomiskt bara för att ungen av någon anledning skolkar. Som du säger, flerbarnstillägget i de här fallen, 16+åringar kommer just av de förväntade studierna. Vet inte hur flerbarnstilläggen förändrats över tid, men studiebidrag drogs in (med rätta) för 30 år sedan också, då jag gick i skolan.

    Just det att sådana farhågor så snabbt dök upp i får då mig att undra över hur många familjer man har i tankarna egentligen. Hur många om det mot förmodan fortsätter vara ca 16 000 indragningar om året?

    Jag vet inte hur representativt detta är, men jag kan ju hoppas: en bekant som regelbundet sliter sitt hår över sin kaxige och okynnesskolkande tonåring (första ring på gymnasiet och som tycker han har all tid i världen att börja plugga *senare*, skola/lärare sk*ttråkig etc) och nu gnuggar händerna över hotet med indraget studiebidrag.
    Det fungerade inte för henne att dra in alla fickpengar, däremot tror hon att faktumet att det kommer att sluta komma pengar som mamma kan undanhålla, DET kommer att tränga igenom den unge rebellens tjocka skalle :-)
    Vidare ansåg hon att störande på lektion borde ge utvisning och sådana timmar borde räknas in i det som ska utgöra grund för indragning av studiebidrag. För drastiskt för Björklund/Skolverket/FK/CSN? :-)

    SvaraRadera