En kvinna som tillhör Jehovas vittnen vill ha ledigt från sitt arbete på ett Helsingborgsföretag när hennes samfund har möten.
Fackförbundet Handels vill att Arbetsdomstolen (AD) "slår fast kvinnans rätt till ledighet när mötena äger rum och att arbetsgivaren även betalar henne 200 000 kronor i skadestånd för diskriminering de gånger hon vägrats ledighet".
Nyhetsrapporteringen kring detta är knapphändig, men det låter onekligen horribelt. När blev det en allmän rättighet för en anställd att kunna ta ledigt efter eget behag?
Och vad har arbetsgivarens agerande med diskriminering att göra?
SVT SvD GP D
Coolt. Betyder det att jag får ledigt alla fredagar om jag blir jude? Och, omvänt, betyder det att jag kan kräva att istället få jobba på lördagar även om min arbetsgivare normalt har stängt då?
SvaraRaderaDom hade naturligtvis en överenskommelse som brutits, inget konstigt, arbetsgivaren får skylla sig själv.
SvaraRaderahttp://hd.se/helsingborg/2011/12/23/jehovas-vittne-fick-inte-vara-for/
"Nyhetsrapporteringen kring detta är knapphändig..."
SvaraRaderaÅtminstone i de stora nyhetsmedierna...
Anonym, ok. Tack!
Som rättroende muslim måste det vara min rättighet att få be fredagar...eller hur?
SvaraRaderaVore jag sedan hednatroende blotar jag väl när det passar..
Anonyms inlägg var det dummaste jag hört på länge! Om du som anonym påstår "att dom naturligtvis hade en överenskommelse som brutits" får du väl ha så mycket vett och se till att överenskommelsen blir inskriven i ditt anställningskontrakt. Svenskt trams igen och skadestånd som ska belasta arbetsgivaren. Anonym2
SvaraRaderaAvtalet kunde styrkas, - oavsett vad kvinnan skulle göra kan företagaren inte bryta avtalet utan påföljd. (Det har alltså inget med hennes tro att göra...)
RaderaJag får inte ledigt, när jag vill gå på möte i min församling i Svenska kyrkan utan får gå på min lediga tid. Samma regler gäller tydligen inte alla...
SvaraRadera