måndag 12 december 2011

Jag saknar ord

En tredjedel av personalen på akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm, anser att det är kvinnans fel om hon blivit misshandlad, enligt en ny svensk studie.

En tredjedel!!

Att många inom vården (långt ifrån alla) egentligen borde pyssla med nå't annat visste vi redan, men detta tar priset.

"Studien visar att vi fortfarande har mycket att jobba med på attitydssidan", säger Maaret Castrén, professor i akutsjukvård och som arbetar med klinisk forskning och utbildning på Södersjukhuset.

Skojar Du?

"Jag var lite förvånad över (...) att man fortfarande tycker att kvinnors beteende på något sett ger en man rätt att slå", säger Maaret Castrén.

Jag saknar ord.

SR SVT AB SVD 

************

Var femte amerikansk kvinna utsatt för sexuellt våld

3 kommentarer:

 1. Nu tror ju jag att de anser att kvinnorna får skylla sig själva när de stannar i relationer där de blir misshandlade!

  Vidrig media vrider allt till att sälja bäst! Fy fan!

  SvaraRadera
 2. Kanske har anonym en poäng, att kvinnorna "får skylla sig själva" om de stannar i den här dåliga relationen. Men så enkelt tror inte jag att det är, trots allt.

  Svår misshandel kommer sällan som en blixt från klar himmel. Ofta undergrävs kvinnans (eller den misshandlade, även män blir misshandlade) självförtroende sakta men säkert. H*n tappar all tilltro till sina egna erfarenheter, till den där lilla inre rösten som säger att det här är fel. Till slut börjar man tro att misshandlaren har rätt, man nedvärderar sig själv till den grad att man stannar för länge.

  Det är så lätt att stå utanför och säga att aldrig skulle man tillåta sig att bli misshandlad, men om det börjar med en kommentar om att man är tjock, dum, slarvig då?
  Så kommer den första örfilen, sedan snart en till. Den som slår ångrar sig och ber om förlåtelse, men snart kommer nya slag. Sedan med tillhyggen.
  Jag tror (jag veeeet inte, jag har inte varit i den här situationen själv) att den som blir slagen skäms, och säger på jobbet att h*n ramlat nerför en trappa, eller gått in i en dörr ...

  SvaraRadera
 3. Trist att inte alla fattar att det är just när en kvinnan lämar ett våldsamt förhållande som misshandel ÖKAR och riskerar att bli dödlig.

  Många är så okunnigt och naiva att de inte förstår varför en kvinna som blir misshandlad tvingas stanna kvar i förhållandet. Många förstår inte heller hur svårt det är för kvinnan att få med sig barnen från en våldsam man. Tyvärr är grundregeln att en man som misshandlat kvinnan inte automatisk anses farlig för sina barn. Bostadssituationen i Stockholm (där SÖS ligger) är ju också ett problem för kvinnor som vill separera.

  Många, inkl. sign anonym här ovan, verkar tycka att det är hemsk att kvinnor blir misshandlade men samtidigt att kvinnor som stannar i dessa förhållanden får skylla sig själva. Det är väl här okunnskapen bir ett problem.

  Bättre insamlande av bevis och dokumentation vid kvinnomisshandel behövs.

  Bättre skydd för kvinnor som lämnar. (skyddade personuppgifter överfallslarm mm)

  Misshandlade män ska automatiskt bli av med vårdnad och umgänge med barn.

  SvaraRadera