onsdag 28 september 2011

Tänker jag fel?

Jag skrev härom veckan om en mobbad elev i Örkelljunga kommun som fick 100 000 kronor i skadestånd efter en uppgörelse med Barn- och elevombudet (BEO), och uttryckte en viss tveksamhet inför det:

"Den mobbade eleven ska givetvis kompenseras så långt möjligt. Men jag frågar mig alltid när det gäller ekonomiskt skadestånd, är det det han/hon behöver som mest?"

"Och är det det bästa sättet att spendera 100 000 kronor av våra skattepengar på?"

Mina tankar går i samma banor när jag läser om upprättelseutredningen som föreslår att de som under perioden 1920—1980 vanvårdades i fosterhem eller barnhem skall ersättas med 250 000 kronor vardera - och att regeringskansliet nu uppger att så blir fallet.

Att betala ut stora pengar som plåster på såren, blir de drabbade lyckligare av det? Hjälper det dem i bearbetningen av sina kanske traumatiska och smärtsamma upplevelser?

Jag inser att symbolvärdet i de ekonomiska ersättningarna är starkt, som ett erkännande och en ursäkt, men jag kommer inte ifrån mina tvivel på att det är bästa sättet att kompensera.

Tänker jag fel?

SVT SVT AB EXP DN DN DN DN SVD SKD SKD NSK BT BT GP GP HD D

4 kommentarer:

 1. Du tänker rätt enligt min ringa mening.

  Regeringen har blivit tvungen (för att vara politiskt korrekt) att göra något som inte är lämpligt. Och det säger de också. Detta visar hur besvärligt det är med påtryckargrupper som har ett behjärtansvärt ändamål.

  De fick som de ville för att regeringen inte vågar annat.

  SvaraRadera
 2. Skadestånd är inte bara en ersättning till offren - det är ett straff för den som gjort fel. Därmed är det helt i sin ordning att staten (ansvarig för de traumatiska och smärtsamma upplevelserna) betalar ut skadestånden.

  SvaraRadera
 3. Staten har inte gjort fel det är kommunerna som gjort fel och ytterst de fosterhem som behandlat barnen illa. Dessa människor borde inte stå utan skadestånd då de dessutom fått stor ersättning för att ha fosterbarn.

  SvaraRadera
 4. Lars Ove Fredriksson27 oktober, 2011

  För att veta om DU tänker rätt eller fel, så måste DU vara en av de drabbade, annars kan du inte känna av eller veta om DU tänker rätt.

  SvaraRadera