söndag 18 september 2011

Onekligen ett nytt sätt

Enligt en ny avhandling - gjord av forskaren Ann Sörlin vid Umeå universitet - förbättras inte kvinnors välmående av mer jämställdhet, däremot tycks männens hälsa påverkas i positiv riktning.

"I de jämställda företagen upptäckte hon att kvinnornas hälsa inte påverkades nämnvärt, ­däremot började männen ta ut fler sjukdagar."

fler sjukdagar är alltså ett tecken på förbättrad hälsa? Ja, åtminstone enligt Ann Sörlin, som menar att det tyder på att "männen börjar ta hand om sig bättre".

Onekligen ett nytt sätt att se sambandet mellan sjukfrånvaro och hälsa/välmående på.

12 kommentarer:

  1. Jag reagerade precis på samma sätt.
    Det innebär att företagen kommer att blöda eftersom kvinnor är mycket överrepresenterade på antalet sjukdagar.

    SvaraRadera
  2. Precis min tanke också. Kanske ska använda det resonemanget nästa gång jag har ont i halsen...

    SvaraRadera
  3. Reagerade på samma sätt när jag läste artikeln, dessutom har de tagit bort kommentarfunktionen. Otroligt lamt DN!

    SvaraRadera
  4. Artikeln var inte särskilt välskriven. Känns som att journalisten missade att lägga till någon uppenbar pusselbit, gissningsvis självrapportering eller livslängd.

    SvaraRadera
  5. Märkligt resultat denna undersökning gav, eller hur?

    SvaraRadera
  6. Ju värre, desto bättre.

    SvaraRadera
  7. haha precis min tanke. man kan visst tolka allt till sin fördel. skulle dock vara intressant varför sjukskrivningarna ökar, är det för att kvinnorna sjukskriver sej vid minsta lilla så att männen tycker sej ha rätt till det också, eller att många män inte tål tjejbaciller hehe
    //Rick Andersson

    SvaraRadera
  8. Ja, så vrider man till forskningsresultat så att de blir politiskt korrekta. Det är bättre att vara mer sjuk än mindre - för då är man ju som kvinnorna!

    SvaraRadera
  9. Hahahaha precis min tanke faktiskt. Fattade ingenting, väldigt konstiga slutsatsen. Å andra sidan lär artikeln vara vinklad och vissa slutsatser kan vara plockade ur sitt kontext för att passa ett annat sammanhang. Skulle gärna vilja läsa slutsatsen direkt i avhandlingen. Hälsning

    SvaraRadera
  10. De fanatiska socialistfeministerna läser ut sin sanning i vilken information som helst! Även om alla andra läser ut det precis motsatta i samma information! Klart männen stannar hemma för att de vantrivs med indoktrineringen!

    SvaraRadera
  11. Håkan!

    Jag håller med dig att Ann Sörlin onekligen har ett nytt sätt att se sambandet mellan sjukfrånvaro och hälsa/välmående på!

    Ann Sörlins enda argument för att män skulle må bättre av ett "jämställt arbetsliv" är att de börjat sjukskriva sig mer. I princip hävdar hon att ju mer män sjukskriver sig desto bättre skulle män må. Hur logiskt låter det?

    Det har dessutom visat sig att män innan mitten på 90-talet sjukskrev sig mer än vad kvinnor gjorde. Menar då Ann Sörlin att män mådde bättre än kvinnor då? Och menar hon att arbetslivet var mer (kvantitativt) jämställdt då än vad det är idag?

    SvaraRadera
  12. Avhandlingen kan laddas ner från Umeå universitets hemsida: http://umu.diva-portal.org/
    Sök på "Ann Sörlin"
    /Marianne K

    SvaraRadera