lördag 23 juli 2011

Lättare sagt än gjort

Våldet får aldrig kväva öppenheten skriver SSU:s Jytte Guteland och Mattias Vepsä på SvD Brännpunkt, med anledning av tragedin i Norge med bombdåd och dödsskjutningar.

"Vi är fortfarande inne i en chockartad tid och det är därför svårt att dra långtgående slutsatser kring hur detta påverkar framtiden för Norge eller omgivande länder."

"En sak är dock säker. Vi kan aldrig acceptera våld och vi kan aldrig låta våldet segra över öppenheten, demokratin och människors politiska engagemang."

"Vi tror på att hedra offrens minne genom att brett stötta demokratiska krafter i samhället."

Jag ställer upp. Men hur? Det måste bli mer än vackra ord.

Vad vi behöver göra nu - och alltid, antar jag - är att i samhällsdebatten och i andra sammanhang diskutera hur vi hittar vägar framåt, tillsammans och som enskilda individer.

För att våldet och hatet inte ska få sin seger. På något plan alls.

Lättare sagt än gjort. Men har vi några alternativ?

DN DN DN DN DN DN DN DN DN DN SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD GP GP GP GP GP GP GP GP

9 kommentarer:

  1. Medmänniska23 juli, 2011

    SSU skulle kunna börja med att ta avstånd från vänsterextremt våld, inklusive hot, trakasserier och misshandel av högerpolitiker.

    SvaraRadera
  2. Vilken öppenhet? Vi får ju inte tala om invandringens nackdelar och då finns risken att sådana här vidriga illdåd ser dagens ljus. Öppenhet ska också innefatta att få diskutera frågor som vanligen bannlyses. Så är det inte idag. Så något öppet samhälle har vi ingalunda.

    SvaraRadera
  3. Jag är numera stödmedlem till AUF (en timme sen). Kändes som ett bra sätt att visa att mina tankar är hos dem och markera att odemokratiska metoder inte ska löna sig. Politiskt är vi nog inte överens men detta kändes som rätt sak att göra.

    SvaraRadera
  4. Tyvärr bekämpas vapen alltid med vapen tillslut. Vackra ord och fredliga lösningar har aldrig haft något stöd i historien om hur stora problem har lösts. Men troligtvis så förstår folk det snart.

    Oskar

    SvaraRadera
  5. Gööööteborg23 juli, 2011

    Valet är för mig enkelt; den grundar sig på det mest grundläggande en människa vill uppleva: TRYGGHET. Öppenhet vs Trygghet. I grund och botten tror jag alla föredrar trygghet mot alla former av extremism oavsett om den kommer från vänster eller höger, kristna eller muslimska fanatiker.

    Principen "Min frihet slutar där andras börjar" verkar inte gälla idag och måste återupprättas.

    SvaraRadera
  6. Även Norges minister sade att man kommer svara med öppehet. Den svenska regeringen sade efter det misslyckade dådet i Stockholm förra året att man skulle behöva begränsa friheten och införa mer övervakning. Jag tror det är dags för våra politiker att fundera på vad som är rätt åtgärd och att snoka i folks privatliv är inte rätt väg och hör inte heller hemma i en demokrati.

    SvaraRadera
  7. Terrorn och den europeiska nyfascismen
    http://utredningen.nu/terrorn-och-den-europeiska-nyfascismen/

    SvaraRadera
  8. Det paradoxala är att om det funnits beväpnade vakter på ön så hade galningen kunnat stoppas rätt snabbt.
    /Nilsson

    SvaraRadera
  9. Hur definierar man ett"öppet samhälle"?

    SvaraRadera