onsdag 1 juni 2011

Tjatigt och förutsägbart

Kyrkans Tidning har gjort en undersökning som visar att mer än var tredje skolavslutning i kyrkan har förekomst av bön eller välsignelse, vilket strider mot Skolverkets riktlinjer som säger att "en skolavslutning inte får innehålla predikan eller uppmaning att delta i bön."

Diskussionerna kring skolavslutningar i kyrkan poppar upp varje år, vilket är tämligen tjatigt och förutsägbart. Båda sidorna är ofta lika bestämda och övertygade i sina ståndpunkter.

I ett aktuellt fall fick Marks kommun efter en anmälan kritik av Skolinspektionen för att reglerna inte följts då Fritslaskolan höll julavslutning.

Skurkstrecket prästen gjorde sig skyldig till var att han/hon bad "Gud som haver barnen kär" för alla elever, och "därmed bröt skolan mot läroplanens bestämmelser om icke-konfessionell undervisning".

Mitt tips till Skolverket är att förtydliga riktlinjerna och gå ut med tydlig information om vad som gäller till alla berörda; lärare, rektorer och präster, så att denna fråga kan omvandlas till en icke-fråga.
 
DN DN DN DN SvD SvD SvD SKD SKD SKD NSK NSK HD HD GP GP D D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar