I dag firas Folknykterhetens dag runt om i Sverige i nykterhetsrörelsen IOGT–NTO:s regi.
Dagen har firats årligen på just Kristi Himmelsfärdsdagen sedan 1925. (Wikipedia)
Årets tema är "Stor och liten" och budskapet är att vi behöver fler "alkoholfria platser och tider där både barn och vuxna kan umgås över generationsgränserna utan alkoholen som en barriär", enligt Kjell-Ove Oscarsson på IOGT-NTO.
Finns säkert ett sådant behov, men viktigare är att vuxenvärlden lär sig att förhålla sig till och hantera alkoholen på ett begåvat och naturligt sätt, så att förkomsten av alkohol inte behöver utgöra ett problem överhuvudtaget - i något sammanhang - utan bara ingå som ett naturligt och odramatiskt inslag.
Alla ställer dock inte upp på det.
AB DN SvD SKD NSK LT HD GP D
************
Trots att färre tonårsföräldrar köper ut alkohol till sina barn tycker äldre syskon och kompisar att det är i sin ordning att 15-16-åringar dricker alkohol, enligt en färsk undersökning från Novus, beställd av IQ.
I ålderskategorin 16-29 år tycker 38 procent att det är OK att tonåringar dricker, att jämföra med 16 procent för alla åldersgrupper.
"Det är en hög siffra, men det är inte förvånande. Om man tittar på alkoholkonsumtionen i samhället ligger den gruppen högt" säger Magnus Jägerskog, vd för IQ.
Här finns med andra ord mycket att göra.
På attitydförändringens område i första hand, inte lagstiftningens.
SVT AB DN SvD SKD NSK HD GP D D
************
Paradoxalt nog har det sedan 2004 skett en stadig minskning av svenskarnas alkoholkonsumtion, framförallt bland stordrickarna, det vill säga män upp till 40 år.
Forskarna vet inte riktigt varför.
Parallellt med detta har svenskarnas stöd för en restriktivare alkoholpolitik ökat, liksom stödet för alkoholmonopolet. Och de som vill se lägre skatt på alkohol har blivit färre.
Så helt hopplöst är det inte.
************
I Indiska storstaden Bombay höjs nu åldersgränserna för att köpa alkohol. För köp av öl måste man fyllt 21 år i stället för tidigare 18, och för sprit höjs gränsen från 21 till 25 år.
Alkoholindustrin gillar inte förändringen...
"Jag förstår inte principen eftersom folk får rösta när de är 18 år" säger Deepak Roy, på Allied Blenders and Distillers.
Känns resonemanget igen...?
AB SvD SKD NSK HD GP
Jag dricker gärna mycket och ofta men stöder högre priser, mer skatt helt enkelt. Dock måste gränshandeln kontrolleras. O andra sidan har många EU länder svårt med budgeten, så lobba för högre skatt i Danmark, Tyskland, Estland Polen etc.
SvaraRadera