söndag 27 mars 2011

Vem släckte ljuset?

Klockan 20.30 släcktes (rekord-)många lampor i Sverige och i övriga världen för att skicka ett budskap till de styrande om att ta tag i klimatfrågan på allvar och att rikta uppmärksamhet mot världens svällande energiförbrukning.

Jag som under hela min uppväxt fått lära mig att man inte ska släcka och tända lampor i onödan, eftersom DET drar onödig energi...

Måtte detta globala jättejippo få avsedd (mental) effekt, på både makthavarna och på oss medborgare.

SVTABDN, SvD

6 kommentarer:

  1. Sverige verkar att likställas med Globen. Kolla in bilderna så förstår du vad jag menar ;)

    SvaraRadera
  2. Redan förra året kommenterade Johan Norberg denna manifestation i en kolumn i Metro. Han menade då, att det inte finns någon mer idiotisk symbol än att släcka ljus. Det är bristen på elektricitet som är det största hotet mot mänskligheten. Hans argumentation verkar genomtänkt. Kolumnen i sin helhet går att läsa på nätet - den som söker finner den säkert lika enkelt som jag gjorde, även om jag inte ännu behärskar tekniken att lägga in en direktlänk...

    SvaraRadera
  3. Göran W.27 mars, 2011

    Hej Håkan !!
    Villfarelsen som Du haft under Din uppväxt kan Du snabbt revidera. Att tända och släcka en lampa förbrukar ingen extra energi. Det är bara när den lyser som energi förbrukas.
    Ett lysrör förbrukar lite mer energi just under tändningsögonblicket, men det är fråga om någon tiondels sekund.
    Hälsningar
    Göran W.

    SvaraRadera
  4. Om syftet var att uppmärksamma politikerna så kan vi sluta med detta jippo nu. På många håll i vårt avlånga land är det just politiker, ofta lokala sådana, som uppmanar sina medborgare att släcka ner då de vill skapa en bild av dem som miljömedvetna. Sedan poserar de nöjt leende med urdragna sladdar i händerna framför pressen.

    Donk

    SvaraRadera
  5. Göran W, tack för upplysningen (ursäkta ordvitsen...)!

    SvaraRadera
  6. @ Anonym 27 mars: Just så är det.

    Jippotrött

    SvaraRadera