lördag 12 mars 2011

Vem har rätt?

Psykologförbundet och Beteendeterapeutiska föreningen (BTF) anser att alternativa terapeuter borde förbjudas att behandla depressioner och andra svåra psykiska sjukdomar.

"Att påstå att healing eller kristallterapi botar cancer är förbjudet. På samma sätt borde det vara med svåra psykiatriska diagnoser som depression, anorexi och schizofreni."  (DN)

BTF driver frågor om vikten av behandling på vetenskaplig grund. Dan Kant, legitimerad psykolog och presstalesman för BTF, säger att personal inom psykiatrin varje vecka möter människor som farit illa, utan att förstå att de har betalat för verkningslös och ibland skadlig behandling.

Den statliga behörighetsutredningen skriver att det varken går att belägga vilka alternativa metoder som är skadliga eller vid vilka psykiska tillstånd.

BTF å andra sidan pekar i sitt remissvar till utredningen på en rad studier som visar att alternativa psykoterapier kan vara skadliga och att följden av utebliven adekvat behandling för en person med depressionsdiagnos, ätstörning eller ett självskadebeteende kan till och med vara döden, för andra klienter fortsatt lidande.

Frågan är med andra ord oerhört viktig att fortsätta diskutera och utreda.

Vem har rätt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar