onsdag 30 mars 2011

Veckans dumstrut

Svenska Stena Line, ett av världens största rederier som omsätter nära 10 miljarder kronor, har arbetsvillkor få skulle acceptera.

Lyxfärjorna Stena Britannica och Stena Hollandica är världens största i sitt slag, och en superinvestering som föranleder Stena Line att utnyttja "alla möjligheter att begränsa sina utgifter".

De filippinska sjömännen ombord får en timlön som ligger på runt två dollar i timmen, cirka arton kronor. VD:n för Stena Line i Holland, Pim de Lange, anser att det vore "oansvarigt" att betala dem mer.

"Det är inte motiverat att betala mer. För då skulle en filippinare som jobbar som servitör ombord på färjan tjäna mycket mer än någon med ett bättre jobb på Filippinerna. Det är inte rättvist" säger Pim de Lange, som därmed förtjänar veckans dumstrut.

Snacka om att utnyttja människor i underläge.

DN, SvD, GPSVT, SVT, SVT, D

5 kommentarer:

  1. I förhållande till vad de skulle tjänat om de hade jobbat i Filipinerna tjänar de bra med pengar. Dessutom så är de totalt sett på ett år ute/hemma lika mkt som en svensk sjöman.
    Detta löneläge är knappast någon nyhet, detta har varit ett allmänt känt faktum i kanske 20 år, och så är det oavsett rederi, Stena är ingen exceptionellt, långt ifrån.

    SvaraRadera
  2. Ja det är idiotiskt att försöka försvara lönerna med att det inte vore “rättvist” att ge högre lön. Däremot ser jag inget som helst fel i att sätta lönen så som de gör.

    Det är helt enkelt "inte motiverat att betala mer". Resten av de Langes uttalande är, kan jag hålla med om, rent trams och förtjänar dumstruten.

    SvaraRadera
  3. Ja. Vår skeva värld ställs på sin spets när människor från fattiga och rika länder ska jobba på samma ställe.
    Vi kan bosätta oss på filippinena och leva kungligt. det valet har inte dom. Självklart ska lika lön för lika arbete gälla oavsett om det gör dem rikare än sina landsmän på landbacken. allt annat är försöka att försvara vår oförsvarbara plats som översittare.

    men trots allt är det kanske vi svenskar som skulle lära oss att leva lite enklare så att jordens resurser räcker längre.

    SvaraRadera
  4. Är det rättvist att phils-sjömän ska tjäna flera ggr så mycket som svenska, relativt sett jfrt med sina levnadsomkostnader?
    Med mycket högre löner än de har idag skulle de inte anställas, dvs misär i hundratusentals filippinska hem.

    Ska vi sluta köpa billiga mobiler och bilar, är vi beredda betala 4-5 ggr så mycket för våra färjebiljetter. Är du beredd att betala våldsamt mycket dyrare datorer, flera ggr dyrare kläder?

    längre comment här:

    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2011/03/lag-lon-kan-ha-hog-kopkraft-apropa-18.html

    SvaraRadera
  5. "Med mycket högre löner än de har idag (dvs med samma lön som sina europeiska kolleger, min anmärkning) skulle de inte anställas."

    Nej, just det. Är det OK?

    SvaraRadera