lördag 12 februari 2011

Håkans nyhetsflukt 110212

Efter en kul kväll tillsammans med sonen och David Batra och hans show Det här var ju tråkigt gör jag en liten djupdykning i nyhetsflödet på nätet.


President Mubarak avgår och lämnar över makten till den egyptiska armén.

"Beskeden möttes av ett omedelbart jubel av demonstranterna på Befrielsetorget."

Måtte glädjen få bestå...

"Nu gäller det för västvärlden att lägga manken till för att stödja en vidare demokratisk utveckling i Egypten."

Sara Löfgren, modern kvinna...
 • Man har nyligen kommit fram till att den berömda förmänniskan Lucy gick som en modern kvinna genom ett nyupptäckt fotben som är mycket likt motsvarande ben hos oss själva, ett välvt fotvalv.

"Fotvalv saknas hos alla människoapor, men återfinns hos alla senare människoarter. Det är en nödvändig anpassning för upprätt gång."

Intressant. Men vad tycker den "moderna kvinnan" om denna jämförelse? Samma gångstil som en förmänniska (halvapa...)?

Dessa moderna kvinnor leder i alla fall fler företag än någonsin.

"Antalet nya kvinnliga företagare satte rekord förra året då kvinnor i ledningen för företag ökade med 30.000."  Allt enligt Svenskt Näringsliv.

 • Mer på temat kvinnor: En muslimsk kvinna som var anhållen för misshandel och olaga hot tvingades av polisen att ta av sig sin sjal vid fotografering.

Kvinnan ansåg att polisen uppvisade "bristande respekt för henne som kvinna och muslim".

"JO anser att polisen har rätt att be en misstänkt ta av sig sin huvudbonad för ett foto. Det ska dock ske på ett sätt som i minsta möjliga mån uppfattas som kränkande."

Två självklarheter i två meningar.


 • Fortfarande tema Kvinnor: "Linköpings stifts domkapitels beslut att inte varna de tre präster som anklagats för att inte vilja samarbeta med sina kvinnliga kollegor får nu hård kritik." (Dagen.se)

Jag hinner knappt läsa ovanstående mening färdigt innan jag tänker samma sak som artikeln sedan fortsätter med:

"Vilken annan arbetsplats tillhandahåller denna patriarkala frihet? frågar Jakob Carlander, psykoterapeut, författare och präst."

Svaret är givet, eller hur? Sedan gäller det att ducka för tillmälet liberalfascist...

 • When will we ever learn?

” En 21-årig man tros ha tagit sitt liv efter att ha förekommit med namn och bild i ett TV 4-program om kriminella gäng – en medverkan som han försökte, men misslyckades med, att stoppa.” (Signerat – Lisa Bjurwald – DN)

”Tv-världen saknar ofta konsekvenstänkande.”

”… sällan har jag mött så många trasiga, missnöjda och moraliskt korrumperade människor som i tv-branschen.”

Stämmer det?

Apropå pressetik: Veckans understatement

 • Friganism är enligt Wikipedia: "en alternativ livsstil som bygger på avståndstagande från konsumism och som innefattar minsta möjliga deltagande i den konventionella ekonomin och minimal konsumtion av resurser".

Enligt SVT.se går de ut och letar i sopcontainrar efter mat som affärer slänger, eftersom de anser att mat som ofta blir slängd i onödan borde tas till vara.

Ny folkrörelse på gång?

Läs mer på Heart & Soul


Facebook och Twitter blir allt viktigare: Så gör du karriär – med sociala medier

 • Apropå sociala medier, och för att knyta ihop säcken och återgå till där jag började detta blogginlägg, nämligen i Egypten:

Internet som en mänsklig rättighet

************

Jag skriver om debattetikNewsmill. Återkommande läsare av Håkans Blogg känner igen tongångarna…

7 kommentarer:

 1. Brottsmisstänkt är en sjal...

  Multi kulti är skrattretande korkat...

  SvaraRadera
 2. Hej Håkan,
  Vad roligt att du tyckte artikeln om sociala medier var värd att nämnas i bloggen. Jag tycker att den blev bra, även om det lätt blir lite förenklade domedagsformuleringar i en tidning.
  Att börja nysta i hur Facebook, LinkedIN med mera kan hjälpa en att fler möjligheter i arbetslivet tror jag dock att det flesta har stor glädje av. Kul att du bloggar. Jag hoppas kunna inspirera fler till att göra det är jag är ute och föreläser med min bok Mediababe. Ser att du använder samma bloggverktyg som jag:-)

  vänligen
  Jacqueline Kothbauer
  Författare till boken "Mediababe - nio steg till framgång med hjälp av media".

  SvaraRadera
 3. Signatur Urban, jag publicerar inte Din kommentar. Du är välkommen med Dina kommentarer och åsikter, men skippa förolämpningarna.

  Mvh /Håkan

  SvaraRadera
 4. Det här blogg-inlägget var välmatat med intressanta perspektiv på vad som försiggår i vår värld just nu. Några reflexioner: 1. Förändringarna i Egypten är förhoppningsvis början på en helt ny epok. Finns det något diktatoriskt land i världen nu där någon maktfullkomlig elit eller tyrann sitter säkert? Förhoppningsvis inte! 2. Varför ska så ofta stora företag köpa upp mindre aktörer på marknaden? Den s.k. "fria marknaden" tenderar ofta att sträva mot monopol-liknande situationer. Både kapitalister och socialister tänker härvidlag ungefär lika dumt. 3. Jag har något slags instinktiv motvilja - säkert något överdriven och orättvis - mot folk som jobbar med TV-mediet (framför allt i de kommersiella kanalerna). Jag misstänker, att "bra TV" inte alltid är bra för alla inblandade. Fast de som söker själv till exempelvis dokusåpor har förstås ett med-ansvar. 4. I Svenska kyrkan finns tydligen det allra mesta representerat: allt ifrån folk som tror väldigt mycket på sådant som väldigt få av oss andra begriper - till folk som hyllar osäkerheten som princip och i det närmaste är omöjliga att greppa var de står rent teologiskt. 5. Sociala medier i all ära (och även jag älskar internet och dess många möjligheter) - men visst är det kul att ses på riktigt också!

  SvaraRadera
 5. Lustigt hur upptäckten med Lucy frambringar känslomässiga reaktioner hos en del människor och dessutom ses som argument eller bevis för att Gud inte skapade människan eller snarare Gud som icke existerande överhuvudtaget, för att inte tala om alla nedlåtande kommentarer om moderna kvinnor i allmänhet.

  Maria

  SvaraRadera
 6. Men antag att de skulle ha blivit fällda av domkapitlet. Varför: Jo för: 1 En åsikt 2 de tog inte emot nattvarden. Handen mot hjärtat: Har du någonsin ansett att en person på din arbetsplats har valt fel yrke? Har du någonsin uteblivit från ett nattvardsfirande? Om du har gjort det tycker jag att du ska vara glad för att även en präst i Sv kyrkan har den friheten i ett demokratiskt land. Det är bara tragiskt att inte media ser den verkliga nyheten!

  SvaraRadera
 7. Anonym 00:52, Du frågar ”Har du någonsin ansett att en person på din arbetsplats har valt fel yrke?” Självfallet. ”Har du någonsin uteblivit från ett nattvardsfirande?” Visst.

  Men detta handlar om något annat, nämligen tre präster som anklagats för att ha fällt nedsättande kommentarer om kvinnliga kollegor, och demonstrativt låtit bli att emot nattvarden, då den delades ut av dessa.

  Jag förespråkar inte fällning i Domkapitlet, däremot anser jag att kritiken mot prästernas uttalanden och demonstrativa beteende (om man får tro Kyrkans Tidning) är befogad.

  http://www.kyrkanstidning.se/nyheter/kritiserades_for_uttalanden_om_kvinnliga_kollegor_0_16253.news.aspx

  SvaraRadera