fredag 24 december 2010

Vad är en människa värd?

Vad är en människa värd? Tja, det beror på vem Du frågar. En kemist som bedömer värdet i de ämnen en människa består av ger inget muntert besked; kanske några tior. En filosof eller teolog eller humanist kanske anser att värdet är oändligt.

Denna senare hållning borde även politikerna anamma. Men de har ju en budget att tänka på…

Eric Erfors skriver på Expressens ledarsida att ”sannolikheten att svenskar dör under den kommande jultrafiken måste anses extremt mycket större än att någon ny al-Qaida hangaround spränger en bomb. Därför satsas också miljarder av skattepengar på säkrare vägar.”

”Hur mycket är då ett liv möjligen värt i pengar? Vi vill alla med hjärtat säga att, nej, det går förstås inte att värdera. Ändå är det precis vad byråkrater - och ytterst politiker - måste göra utifrån olika kostnads- och nyttomodeller. Begränsade resurser måste fördelas så att de gör mest nytta.”

Här är det bara att gilla läget…

Artikeln låter oss veta att en av Sveriges främsta experter på området, professor Lars Hultkrantz, har räknat på saken: svaret är att ett räddat liv är värt omkring 21 miljoner kronor.

Vi andra (ickepolitiker/byråkrater) – som inte behöver mäta människovärdet i pengar – kan ”nöja oss” med att säga att människovärdet är omätbart. Men lever vi som vi lär?

När gav Du en ovärderlig medmänniska ett leende senast? En komplimang… ett hjälpande handtag?

1 kommentar:

  1. Det är julaftonsmorgon, och jag känner mig extra glad, snäll och mild ;) Idag blir det nog många goda gärningar gjorda, det känner jag på mig..!
    Kram på dig Håkan, och ge julkramar till resten av familjen också från oss!

    SvaraRadera