- Sista kvartalet i fjol hade 4,1 miljoner svenskar ett jobb att gå till, de allra flesta hade fast jobb. Men de "otrygga" anställningarna ökar: vikariat, extra vid behov m m. (EXP)
I statistiska sammanhang delas arbetsmarknaden upp i fyra sektorer: privat, kommun, landsting och stat. Den sektion som har högst andel otrygga anställningar är... staten.
"Var fjärde jobbar på tidsbegränsat kontrakt, även om vi sällan hör talas om det."
Anmärkningsvärt, och tvärtemot vad åtminstone jag trodde...
Inom landstinget är det "bara" en av åtta som har tidsbegränsat kontrakt, och nästan lika få inom privat sektor - i genomsnitt - det varierar kraftigt mellan olika brancher.
"Det är möjligt att den höga andelen visstidstjänster är här för att stanna, även om andra sektorer inte bör dra iväg till statens föga förebildliga nivå."
Krass framtidsutsikt och god förhoppning i samma mening. Vad tycker Sveriges anställda?
- Blekinge Läns Tidning har infört en särskild Hälsaprofil för personalen, vilket lett till att stämningen blivit klart bättre, enligt Pernilla Berghé, administrativ redaktör på tidningen. (EXP)
Efter en period av dålig stämning beslutade redaktionsledningen bl a om en skriven rekommendation om uppförande, t ex att man ska säga hej till alla man möter första gången på morgonen. Vid återkommande möten under dagen "räcker det med en nick eller ett leende."
Tramsigt eller vettigt? Jag vet inte. Men det har tydligen gett god effekt på stämningen på BLT.
Jag tänker på uttrycket "ändamålet helgar medlen". Kanske gäller i det här fallet.
(Kom bara inte dragandes med könskvotering...)
DN, SKD, NSK, VM
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar