torsdag 31 mars 2011

Fokusera på problemens kärna

Allt fler får medicin mot depression enligt Socialstyrelsen, trots nya (nåja, ett år gamla) riktlinjer som innebär att terapi oftare ska ersätta läkemedel vid lindrigare depressioner.

På Socialstyrelsen är man inte förvånad, ingen hade räknat med att se någon minskning redan nu, sån't här tar tid.

Jag tror absolut på möjligheten att få ner mängden antidepressiva medel, då till exempel Kognitiv Beteendeterapi (KBT) - som jag har viss inblick i - visat påtagligt goda effekter på t ex lindrig depression på senare år.

Lise-Lotte Risö Bergerlind, specialist i psykiatri och medverkande till riktlinjerna, säger att ökningen inte bara är förväntad, den är önskvärd.

"Det är generellt så att vi fortfarande har en underbehandling av depressioner och ångest i landet. Ska vi nå alla som har behov bör ökningen fortsätta ett tag till" säger hon.

Bra att problemen tas på allvar, men måtte man inte släppa på ambitionen att starkt reducera behovet av antidepressiva medel på sikt, och istället fokusera på problemens kärna.

ABSvD, BT, SKD, NSK, HDLT, GP, D

Var fjärde svensk har gått i terapi

3 kommentarer:

  1. Olf Brånell har många kritiska inlägg på sin BLOGG ALTERNATIVJOURNALEN om hur medicinering och forsningen kring detta ämne bedrivs. ---

    Här finns ett annat ganska nytt alternat
    som i grunde bygger på akupunktur akupressur
    http://www.tftsverige.se/ och www.tftnorge.com

    Kalle O.

    SvaraRadera
  2. Rätt länk till norge http://www.tftnorwag.com

    Länk till normanen som int. TFT i skandinavien.
    http://matsuldal.com/

    Kalle O.

    SvaraRadera
  3. "men måtte man inte släppa på ambitionen att starkt reducera behovet av antidepressiva medel på sikt, och istället fokusera på problemens kärna."

    dream on! det här är en miljardindustri.

    SvaraRadera