söndag 30 december 2012

Var det nå'n som trodde nå't annat?

Kungen säger i en intervju med SVT att han anser att det inte behövs större öppenhet kring hur apanaget används (en del av apanaget är fortfarande fritt från insyn).

Var det nå'n som trodde nå't annat?

HD SKD GP BT

Kungen håller kanske inte med Kanske månadens apanage? En läglig julklapp till svenska folket

************

Besök gärna
min sida på poeter.se!

fredag 28 december 2012

Historien upprepar sig... gång på gång

Westboro Baptist Church borde klassas som en hatgrupp, anser tusentals personer som nu har skrivit på en protest-namninsamling på Vita husets speciella webbplats, en insamlingen som startades strax efter skolmassakern i Newtown, Connecticut, då WBC hotat med att störa begravningen av skolans rektor.

WBC har sedan tidigare klassats som hatgrupp av organisationer som The Southern Poverty Law Center efter att återkommande "ha betett sig på sätt som är typiska för hatgrupper".

Kan man lugnt säga. När jag läste denna nyhet på Dagen.se var det ett par klockor som klingade:

På frukten skall trädet kännas... Olika sidor av samma mynt

Historien upprepar sig... gång på gång.

************

Besök gärna
min sida på poeter.se!

Kan bara inte komma på vad

JWT, en av världens största reklambyråer, bedömer att 2013 bli året för röstbrevlådans död.

"Blir du också irriterad när någon lämnar ett omständligt röstmeddelande som du måste lyssna av genom en mängd knappkombinationer på mobilen? Du är inte ensam."

Nä, de två minuterna av ens liv kan man sannerligen ägna åt bättre saker.

Kan bara inte komma på vad.

************

Besök gärna
min sida på poeter.se!

torsdag 27 december 2012

I samma ögonblick...

Språkrådets lista över nya ord för 2012 innehåller bl a ordet ogooglebart, dvs sådant det inte går att få svar på vid sökning på nätet.

Man kan konstatera att i samma ögonblick som listan offentliggjordes blev ordet i högsta grad... googlebart.

SVT DN SKD LT GP

************

Andra ord i Språkrådets lista är t ex henifiera = byta ut hon och han mot hen (Som ett skämt är det OK Skrota begreppet fortare än kvickt),

över- och underklassafari = utflykt till områden med olika socioekonomiska klasser (Annars blir det som på Skånes djurpark), och

 och zlatanera = dominera (Zlatan är ju i alla fall populär)

************

Besök gärna min sida på poeter.se!

onsdag 26 december 2012

Zlatan är ju i alla fall populär

Miljöpartiet, KD och SD noterar toppnoteringar för året i aktuell Skop-mätning.
************

Besök gärna
min sida på poeter.se!

måndag 24 december 2012

God jul, alla läsare av Håkans Blogg!

På julaftons morgon upplyses den morgonpigge (!) nyhetskonsumenten om att vi får en vit inledning på julafton. Hoppas att det gäller i dubbel bemärkelse. För allas skull.
 
Vi får också veta att nästa års julkalender i SVT är "rena stenåldern". "Liksom resten av SVT...", skulle någon belackare säkert säga. Själv föredrar jag fortfarande SVT framför de kommersiella kanalernas flashighet och brist på substans.

Men så har jag också helskägg...
 
(Angående nästa juls kalender handlar det om Barna Hedenhös – barnboksfigurerna som skapades på 1940- talet – gör comeback i det nyskrivna äventyret ”Barna Hedenhös uppfinner julen”.)

Nå't som kan vara bra att få tips om är "sista-minutenklappar", man har väl ändå inget att göra så här dax, Kalle & hans polare dyker inte upp förrän i eftermiddag.

Och vill man leva upp till handlarnas prognos på 1.450 kronor per invånare för julklappsinköp, gäller det att ligga i.

"Den gränsen har jag spräckt för länge se'n!" tänker Du kanske, och så tänker nog de flesta som läser detta. Den del av befolkningen som drar ner genomsnittssiffran ligger sannolikt fortfarande och sover...

En läglig julklapp till svenska folket (en dag för tidigt, dock) är beskedet om Prinsessan Madeleines och Chris O'Neills bröllop i sommar.

Påminner på nå't sätt om de julklappar vi låter våra barn köpa... till oss föräldrar. Av pengar som de har fått av... oss.

God jul, alla läsare av Håkans Blogg!

************

Besök gärna
min sida på poeter.se!

fredag 21 december 2012

Scen ur verkligheten

Jag är i julpyntartagen, och går - föga road - omkring och placerar ut små och stora tomtar på olika ställen i hemmet...

...muttrandes: "Vi har alldeles för många tomtar!"

Varpå hustrun tittar på mig med sina rådjursögon och säger med sin lenaste och mest pedagogiska stämma:

"Vi har för tomtar! Håkan, tomtarna måste faktiskt också ha någonstans att bo... förstår Du inte det?"

Jag fortsätter att placera ut tomtar...

************

Besök gärna
min sida på poeter.se!

torsdag 20 december 2012

Annars riskerar det att bli ett evigt tuggande

Jag har - såklart (!) - följt debatten kring skolavslutningars vara eller icke vara i kyrkan, adventsgudstänster för skolelever osv, men dragit mig för att skriva i ämnet, då jag tyckt att debatten bitvis spretar ordentligt, samtidigt som den ger sken av att vara enkel.

Men nu tar jag bladet från mun. Ifall någon är intresserad...

Debatten handlar egentligen inte om en fråga, utan om en lång rad frågor, som jag ser det:

Skall den svenska kommunala skolan vara ickekonfessionell? Om så är fallet, är det ok att privata friskolor har drag av konfession? Alltså, skall samma sak gälla för båda (obligatoriska) skoltyperna, eller är det ok med olika regler?

Om skolan kan få vara konfessionell, vilka trosinriktningar (religiösa eller andra) är ok? Och vilka är det inte? Och varför/varför inte?

Om skolan skall vara ickekonfessionell, bör skolavslutningarna också vara det? Om så är fallet, kan man ändå hålla till i kyrkan? Kan skolavslutningen hållas av en präst? Måste prästen då undvika att uttrycka sin tro, t ex genom bön, välsignelse, påbjudande av psalmsång? Är det ok med sång av psalmer (=sånger med uppenbart kristet innehåll), men inte av bön och välsignelse? Varför/varför inte?

Om skolavslutningen hålls i kyrkan av präst som uttrycker/utövar sin tro, skall den (skolavslutningen) då vara obligatorisk? Eller frivillig? På skoltid? Eller utanför?

Kan man ägna sig åt/ta del av konfessionell verksamhet under eller utanför skoltid i rent studiesyfte? Var går gränsen mellan studier av religion och religionsutövning och utövande av religion?

Skall det finnas (religiösa eller andra) alternativ till en kristen skolavslutning? Muslimsk skolavslutning? Obligatorisk eller frivillig?

Bör man skilja på vad som gäller för en skolavslutning och, låt oss säga, en adventsgudstänst?

En fråga som öppnar upp för en mängd nya...

Jag skulle - som Du säkert förstår - kunna hålla på en bra stund till.

Men skall man ha en vettig debatt kring dessa frågor måste man ta tag i dem utifrån ett bredare perspektiv. Annars snackar man lätt förbi varandra och kommer ingenstans.

Jag skall här göra ett försök att sammanfatta mina egna åsikter och tankar i sammanhanget:

Jag anser att:

-den obligatoriska skolan i alla delar skall vara helt konfessionsfri, oberoende av skoltyp.

-samlingar i en kyrklokal aldrig skall behöva vara konfessionsfria, prästen gör och säger precis vad som faller honom/henne in där (nja, domkapitlet håller kanske inte med mig, men Du förstår vad jag menar...).

-skolavslutningarna skall vara helt konfessionsfria. Och därför inte genomföras i kyrkan, utan i annan - religiöst neutral - lokal. Vad är det för fel på skolans gympasal, om man nu inte har någon aula?

-man som skolklass i rent studiesyfte skall kunna besöka vilka religiösa sammankomster som helst, på samma sätt som man t ex besöker en rättegång eller ett kommunfullmäktige-sammanträde. Dessa studiebesök kan mycket väl vara obligatoriska - som vilket annat studiebesök som helst. Jag ser inga problem med det så länge man inte tvingas att delta.

-Svenska kyrkan - liksom övriga trossamfund, kristna och andra - skall vara i sin fulla rätt att bjuda in skolklasser till att fira gudstjänster av olika slag, under förutsättning att dessa är helt frivilliga och alltså inte sker på obligatorisk skoltid.

Debatten kring dessa frågor lär fortsätta. Min enkla förhoppning är att man i högre grad benar ut dem först, innan man sätter tänderna i dem. Vad är det vi diskuterar?

Annars riskerar det att bli ett evigt tuggande.

************

Enighet om ny skollag i regeringen Adventsuppropet är bara-början Adventsuppropet problematiskt

Camilla Grepe: Frimodiga bekännelser i skolkyrkofrågan

Håkans Blogg: Tjatigt och förutsägbart

************

Besök gärna min sida på poeter.se!

Dagens tips...!

I kölvattnet av Arga kocken, som skäller ut folk till höger och vänster och Arga snickaren som beter sig på samma sätt är det nu dax för SVT:s nya storsatsning Arga... doktorn.

Börjar inte den här Arga-trenden bli lite väl larvig?
 
Jag är inte emot utan för genuin och äkta ilska över missförhållanden av olika slag, så länge bäraren förmår vända den till konstruktiv handling.
 
Ilskan och dramatiken i dessa program är däremot så uppenbart (!) spelad och konstruerad, att den blir mest tramsig.
 
Det finns en föreställning om att det är "tufft" att vara arg. Det är det sällan...

Även en treåring kan bli skitförbannad, över i stort sett vad som helst... Det är inte tufft. (Lite gulligt kanske. Åtminstone om det gäller en treåring...)
 
Det tuffa ligger i att reagera konstruktivt, och - när så krävs - handla därefter. Resolut och målinriktat. Utan att förolämpa eller skälla.
 
Hoppas därmed att programtiteln Arga doktorn är missvisande. Om så är fallet - byt namn! Annars - lägg ner!
 
Tja, det var dagens tips...!
 
AB SvD HD GP
 
************

Besök gärna
min sida på poeter.se!

onsdag 19 december 2012

Annars hade det blivit trångt

På fredag, den 21 december 2012, slutar mayaindianernas kalender, vilket - som bekant -skapat spekulationer om jordens undergång.

Berget Rtanj i Serbien lär dock vara räddningen...

tisdag 18 december 2012

Frågan är: Vad vill vi?

Jag skrev för någon vecka sedan om den brittiska regeringens lagförslag om att tillåta samkönade äktenskap. I Ryssland går utvecklingen tragiskt nog åt andra hållet: lag som förbjuder s k ”homosexuell propaganda” är på gång.

"Det står helt klart att lagförslaget är ett resultat av kyrkans ökande makt", säger gayaktivisten Ruslan Zujev.

Kampen för "den sekulära staten" kommer alltså - återigen - på skam.

Är senaste tidens framgångar för Sverigedemokraterna (en "osund" sekt enligt avhoppade SD-politikern Stefan Lundkvist) svenska symptom på en liknande utveckling?

Mattias Karlsson, huvudförfattare till SD:s principprogram: "Om man vill bli uppfattad som svensk av andra svenskar, så tror jag det är viktigt att delta i svenska högtider och traditioner." (Saxat från Humanistbloggen)

Jag vill nog snarare säga så här: Om vi svenskar vill bli betraktade som öppna och demokratiska, så tror jag att det är viktigt att vi tillåter människor att delta i de högtider och traditioner de själva önskar.

Frågan är: Vad vill vi?

SVT AB SVD SvD HD GP GP

************

Besök gärna
min sida på poeter.se!

onsdag 12 december 2012

Fokus på rätt saker?

Kulturpanelen i Gomorron Sverige diskuterade i morse debatten kring det eventuellt skadliga (!) med årets julkalender Mysteriet på Greveholm - Grevens återkomst.

Björn Wiman, kulturchef på DN, ser den bl a som "ett symptom på religionens kvarvarande makt över våra medvetanden och över samhället, dess ambitioner i alla fall att ha inflytande i samhället fortfarande...".

Han har onekligen en poäng.

Eva Swartz Grimaldi, fd vd på Natur och Kultur, påpekade i sammanhanget att "det var hemskt med Teskedsgumman, för att man förminskade kvinnor. Det kan man också uppröra sig över...".

Det är i en farlig tid vi lever. Vi borde kanske lära oss att fokusera på rätt saker?

************

Besök gärna
min sida på poeter.se!

tisdag 11 december 2012

Är det nå't jag inte förstår här?

Den brittiska regeringen ämnar lägga ett lagförslag om att tillåta samkönade äktenskap, men samtidigt förbjuda de två största trossamfunden - Church of England (anglikanska kyrkan) och Church of Wales, som tydligt tar ställning mot homoäktenskap - att genomföra vigselceremonier för samkönade.

Som om dessa samfund skulle bry sig? Eller är det nå't jag inte förstår här?

(Andra samfund ges möjlighet att utföra vigslarna, liksom borgerliga vigselförrättare. Gott så.)

SvD HD GP BT

************

Besök gärna
min sida på poeter.se!

söndag 9 december 2012

Humor kan man aldrig få för mycket av...

Bob Lefkowitzblivande Nobelpristagare i kemi - till följd av en upptäckt som bland annat kan radera ut många mediciners biverkningar - om sitt eget recept för framgång:

"Misslyckanden. Humor. Och fötterna på skrivbordet."

Låter klokt. I begränsad omfattning.

Ständiga misslyckanden leder inte framåt. Och fötterna på skrivbordet ger efter ett tag stickningar i just fötterna - och kramp i benen.

Humor kan man däremot aldrig få för mycket av...:)

************

Besök gärna
min sida på poeter.se!

Kanske kommersen tar oanad fart...

I Ryssland förväntas julkommersen gå ner i år, då flera struntar i att handla julklappar och istället satsar på överlevnads-kit inför jordens eventuella undergång den 21 december.

Kanske kommersen tar oanad fart den 22 december?

************

Besök gärna
min sida på poeter.se!

Hur svårt kan det vara?

"Medan vetenskapens uppgift är att beskriva verkligheten så precist som möjligt, handlar tro, religion och filosofi om att söka svar på meningen och syftet med livet och världen."

(Vetenskap och tro är ingen motsättning, Brännpunkt på SvD)

Hur svårt kan det vara att se/göra denna (åt-)skillnad? Från vetenskapligt håll? Och från religiöst?

Tydligen tillräckligt svårt, eftersom debatten alltjämt fortsätter.

************

Humanisternas Patrik Lindenfors & Christer Sturmark svarar: En myt att vetenskap kan förenas med religion

************

Fler inlägg i ämnet på Håkans Blogg: Samtal kring tro och vetande Varför krångla till det? Låter rimligt, tycker jag… Kan man tro?

************
 
Besök gärna min sida på poeter.se!
 

Smart drag

Redan före premiären och alltså innan kritikerna sagt sitt försvarar Quentin Tarantino våldet i sin nya film "Django unchained".

(Filmen utspelas strax före amerikanska inbördeskriget och har slaveriet som tema.)

Smart drag, nu måste ju "alla" se den...

************

Besök gärna
min sida på poeter.se!

fredag 7 december 2012

Vad tror Du?

På måndag säljs en av de åtta förfalskade enkronorna med texten "Vår horkarl till kung" på Tradera till förmån för Radiohjälpen.

Auktionen Musikhjälpen (som samlar in pengar till Radiohjälpen) hos Sveriges Radio och SVT tyckte att myntet saknade "redaktionellt värde" och avböjde därför försäljning där.

torsdag 6 december 2012

Myndighetssvenska... och vanlig svenska

En polis ringde tidigare idag till en tolvårig flicka mitt under lektionstid i Jönköping och bad att få hennes pappas mobilnummer, samtidigt som hon upplystes om att pappan skulle komma att efterlysas om hon inte lämnade ut numret.

Två uttalanden om detta något udda tilltag, ett från flickans lärare och ett från en person på Jönköpingspolisen:
 
"En vansinnig kränkning."

"Det som hände var olyckligt."
 
Gissa vem som sade vad...
 
AB SvD SKD HD GP

************

Besök gärna
min sida på poeter.se!

onsdag 5 december 2012

Rejäl rensning?

Med anledning av Gina Dirawis tanklösa boktips och Danny Saucedos "svarting"-uttalande på Youtube påpekar SVT-vd:n Eva Hamilton att ”principen om allas lika värde är den bas SVT står på".

Gott!

Innebär det att det blir en rejäl rensning i SVT:s programtablå framöver? Från t ex program som konsekvent värderar människor efter utseende?

Det är ingen naturlag... Vad är det för j---a människosyn som råder...?

************

Besök gärna
min sida på poeter.se!

tisdag 4 december 2012

Som om inte samma sak borde gälla varje förening

Sörskogens IF sparkar hela sitt A-lag efter att spelarna i laget riktat homofoba uttalanden mot  hbt-laget Stockholm Snipers, som fick höra utryck som ”du suger kuk för 50 spänn”, i samband med en match.

"Vi är en förening med 90 procent ungdomar och måste vara tydliga med vår värdegrund", säger Ketil Torp, ordförande i Sörskogen.

Helt rätt. Men ändå tänker jag: Som om inte samma sak borde gälla varje förening. Oberoende av rådande åldersnivå.

Jag har t om en känsla av att homofobi är vanligare bland medelålders och äldre än bland yngre. Men jag är kanske bara fördomsfull?

DN SvD HD GP BT

PS: Min son påpekade (indirekt: "Sörskogens IF, det är fotboll, va?) att det inte framgår i inlägget vilken sport det handlar om. Skitsamma, anser jag. Och avslöjar därmed mitt totala ointresse för sport... DS.

************

Besök gärna
min sida på poeter.se!

lördag 1 december 2012

Dax då att komma ner på jorden

 
"Det är fräckt att locka ut folk att göra klipp när man säkert behövs hemma med barn och familj."
 
Linnman har självfallet all rätt att påpeka det - enligt hans egen åsikt - "olämpliga" i att mellandagsrean drar igång redan på juldagen, och att opinionsbilda kring det. 
 
Men är det lagstiftning han ropar på tror jag att hästen han sitter på är lite väl hög.
 
Dax då att komma ner på jorden och låta folk fatta sina egna (shopping-)beslut. Och låta affärsidkarna avgöra sina egna öppettider och reor.

************

Besök gärna
min sida på poeter.se!