torsdag 30 september 2010

Armbandsmetoden

Jag skrev i ett tidigare inlägg om skitsnack (se här).

Jag vidgar ämnet till skitsnack och gnäll, och rekommenderar följande artikel:

Skippa-skitsnacket---med-enkla-armbandsmetoden

Lycka till…!

onsdag 29 september 2010

Sailing Ships

Musik erbjuder många olika uttryckssätt. Jag har tidigare länkat till ett YouTube-klipp med Deep Purple, med sångaren David Coverdale i spetsen (se här: #links).

Här följer ett klipp med nämnde Coverdale – flankerad av gitarristen Adrian Vandenberg – i ett helt annat sammanhang och format, fast lika underbart…

tisdag 28 september 2010

Kalle Anka populärare än Jesus!

Vem minns inte Lennons ”hädelse”: The Beatles är större än Jesus!

Nyligen gjorde Kyrkans Tidning i en rubrik sig skyldig till ett minst lika grovt övertramp: Kalle Anka populärare än Jesus!

I samband med Valmyndighetens rösträkning efter riksdagsvalet återfanns under ”röster på partier som ej beställt valsedlar” två röster på Gud, två på Jesus Kristus och hela 62 röster på Kalle Anka-partiet.

Bortkastade röster, ingen av dem ställde ju upp i valet.

måndag 27 september 2010

Rätt man på rätt plats

Idag är det den 27/9. Jag är helt säker, jag har precis kollat. Nyss trodde jag en kort stund att det var första april...

På tv4:s hemsida läste jag nyheten att FN väntas utnämna en officiell kontaktperson med utomjordingar, nämligen chefen för FN:s kontor för ”yttre rymd”-frågor i Wien, Mazlan Othman, då ”så kallade ’förstakontakter’ med utomjordingar framstår som mer sannolika nu än någonsin tidigare”.

Funderar på vilka kvalifikationer som krävs för ett sådant uppdrag. 180 universitetspoäng i marsianska, kanske?

söndag 26 september 2010

God självkänsla är nyckeln

Konflikträdsla är ett begrepp som ibland används lite vårdslöst, framför allt om andra.

Med konflikträdsla menas vanligen att man i största allmänhet tycker att det är obehagligt med situationer där andra kan bli arga eller irriterade, och att man därför undviker dessa så gott man kan.

Det behöver däremot inte vara en fråga om konflikträdsla när man i vissa lägen väljer att undvika en konfrontation efter att ha bedömt att priset för konfrontationen är för högt – det är helt enkelt inte värt det. Eller att man bedömer att det finns alternativa vägar som ger samma eller t o m bättre och mer önskvärda resultat, om inte omedelbart så kanske på sikt.

Dock; det är ofta lätt att överskatta riskerna med att konfrontera, och att underskatta de negativa konsekvenserna av att låta bli….

För att övervinna sin rädsla för konflikter krävs att man lär känna sig själv, sina önskningar och behov och att på allvar börjar sätta värde på dem. Då är det lättare att på ett ärligt och rakryggat sätt stå för dem, utan att känna sig hotad och utan att själv hota.

God självkänsla är nyckeln. Och den går att träna upp. (Läs mer här.)

fredag 24 september 2010

Det finns inga genvägar


Inom KBT jobbar man mycket med tankar, känslor och beteenden - och samspelet mellan dessa tre.

Eftersom våra tankar och känslor ofta är automatiska till sin natur, dvs de dyker upp oombedda (framför allt om de är negativa) är de svåra att förhindra.

Det vi bör lägga krut på är därför inte i första hand att förhindra att de dyker upp, utan att

1) lära oss att de är just tankar och känslor, inte nödvändigtvis sanningar. Detta ger oss distans till dem, så att vi kan betrakta dem på ett sakligt sätt och vid behov ifrågasätta dem.

2) bryta de beteendemönster som är kopplade till de tankar och känslor som vi vill kunna hantera och begränsa de negativa effekterna av.

Av de tre - tankar, känslor och beteende - är det oftast beteendet som är lättast att påverka.

För att klara av att bryta ett destruktivt beteendemönster och hitta alternativa och bättre vägar krävs:

- en insikt om att det är just det; ett destruktivt beteendemönster

- en insikt om att det är meningslöst att invänta rätt tillfälle till förändring (dvs att det ”känns” rätt), det lär aldrig komma…

Det finns inga genvägar till positiv förändring! Men det finns vägar…

torsdag 23 september 2010

Sluta snacka skit!

Skitsnack är en riktig energitjuv och glädjedödare.

Ändå skitsnackar vi vidare utan en tanke på effekterna. Som dålig stämning, förlorade vänner, medmänniskor som mår dåligt...

Det tycks vara ett mänskligt behov att snacka skit om andra, alla ”behöver” vi känna oss lite bättre än grannen, kollegan, chefen, svärmor… Skitsnack bottnar inte sällan i avundsjuka, osäkerhet och dålig självkänsla.

Men det går att få stopp på skitsnacket! Och bästa vapnet (näst efter självrannsakan såklart) är konfrontation: Varför snackar Du skit? Vad får Du ut av det? Vad är det egentligen Du vill ha sagt? Det leder ofta till att skitsnacket dör ut.

Ofta påstås att allt skitsnack inte är av ondo, att det är kontaktskapande och ett naturligt sätt att uttrycka sitt missnöje på, en ventil där man kan låta sina frustrationer pysa ut.

Jag är dock av den uppfattningen att en lort rullad i pärlsocker fortfarande är en lort…

Sluta snacka skit, helt enkelt!

onsdag 22 september 2010

Debattera och visa respekt!

Vad jag anser om främlingsfientlighet och rasism framgår med all önskvärd tydlighet av ett flertal av mina blogginlägg.

Jag håller dock med Birger Schlaug, f d språkrör för Miljöpartiet, som på SVT.se:s debattsida anser att ”världen blir bättre om man talar med varandra, även med sådana vars åsikter man inte delar eller ens kan acceptera. Politikers och journalisters behandling av Jimmie Åkesson är kontraproduktiv och pubertal”.

Schlaug berättar att han tog en fika i TV-huset efter ett soffbesök i Gomorron Sverige dagen efter valet: ”Åkesson kom in och det lade sig en märklig stämning över rummet, man vände ryggen till, låtsades som om man inte såg honom och hans medföljare. Där fanns politiker, ledarskribenter och annat fint folk. Det var en märklig, för att inte säga tragikomisk stämning.”

”Själv har jag den uppfattningen att man skall agera som man tror att Mahatma Gandhi skulle ha gjort, han hade nämligen förmåga att påverka människor till det bättre genom sitt sätt att vara.”

Ett budskap - aktuellare än någonsin - till varje lokal-, regional- och rikspolitiker i detta avlånga land. Det är nu det gäller att föregå med gott exempel, inte genom att undvika och nonchalera, utan genom att mötas, debattera och visa respekt!

tisdag 21 september 2010

Boktitlar

En boktitels uppgift är att i några få ord fånga en presumtiv läsares intresse. Ofta funkar det… åtminstone på mig.

Här följer ett axplock bra boktitlar som jag har hittat i mina egna bokhyllor:

Att leva ett liv, inte vinna ett krig
(Anna Kåver)
Klok beskrivning av vad livet handlar om.

Att välja glädje (Kay Pollak)
Titel som säger mig 1) att jag har ett val, och 2) vad jag bör välja…

Bli chef över Ditt eget liv (Jackee Holder)
Låter som en god idé.

Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra (Liza Marklund, Lotta Snickare)
Tur att man inte är kvinna…

Akta er killar, här kommer gud och hon är jävligt förbannad (Linda skugge)
…men det är bäst att huka sig!

Jag har inte sanningen, jag söker den (K G Hammar)
Första halvan kan vi alla skriva under på, andra halvan bör vi ta som ett gott tips.

Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? (Nisse Simonson)
Svaret finner Du i denna bok, och i nästa:

Vad optimister vet och du kan lära dig (Nicolas Jacquemot)

Ateism - förnuftet på villovägar (Vesa Annala)
Humanisterna går i taket!

Hur du får ett extremt roligt liv (Kerstin Almegård, Eva Falk)
Är det så enkelt?

Dumt sagt av dokusåpakändisar (Gunnar Jägberg)
Skulle krävas ett helt bibliotek.

Dyngkåt och hur helig som helst (Mia Skäringer)
Låter som en angenäm kombination!

måndag 20 september 2010

Det enkla och jordnära

Erik Hamrén, förbundskapten för svenska fotbollslandslaget, ber till en högre makt men är inte vidskeplig. Detta berättar han på tidningen Dagens hemsida.

”Jag tror på något större, ja. Jag har svårt att uttala mig om Gud men jag kan ibland be till en högre makt. För mig är religion att du behandlar din nästa som du vill bli behandlad själv. Om alla människor gjorde det skulle vi ha en rätt bra värld.”

Jag återkommer ständigt till denna enkla tro, som inte bygger så mycket på teologiska skrytbyggen utan på det enkla och jordnära.

söndag 19 september 2010

Downshifters

Jag fascineras av s k ”downshifters”, människor som väljer bort den karriär de står mitt i och växlar ner till ett enklare och anspråkslösare liv.

Eller anspråkslösare förresten… en downshifter snarare förändrar sina anspråk på livet än drar ner på dem, och anser fritid och frihet dyrbarare än prylar, ära och berömmelse.

I praktiken handlar det ofta om att helt enkelt (frivilligt!) byta jobb till ett som är mindre tids- och energikrävande - och som naturligtvis också då ger mindre pengar - med avsikt att öka sin livskvalitet och säga adjö till stressen.

Downshifting kräver en klarhet i vad man vill med sitt liv. Och en stor portion mod. Det är inte bara pengar man väljer bort, utan också - i vissa kretsar - sitt anseende och sin status. (Är han/hon inte klok?)

Jag beundrar downshifters; vd:n som sadlar om (ursäkta ordvitsen) till sadelmakare, toppolitikern som lämnar sin lysande karriär för att satsa på sin orkidé-odling… osv.

Skulle världen bli bättre med fler downshifters? Jag tror det.

lördag 18 september 2010

Det är viktigt att inte vara musikaliskt inskränkt…

Jag gillar och har alltid gillat hårdrock, framför allt hårdrock med rötterna i 70- och delvis 80-talet, typ Deep Purple, Uriah Heep, Judas Priest och Van Halen.

Epitet ”hårdrockare” värjer jag mig dock emot, då min musiksmak är betydligt bredare än så; här ryms även symfonirock, pop, blues och jazz.

Det är viktigt att inte vara musikaliskt inskränkt…

fredag 17 september 2010

Jag håller med…

Jerry Williams besökte ”Gomorron”-soffan i SVT härom morgonen. Samtalet kom bl a in på vikten av att trivas med sina jobbarkompisar.

- Du jobbade som rörmokare en period. Hur trivdes Du med det?

- Alltså… blandat. Att stå och packa kopparrör klockan 7 på morgon uppe på valvet, det var inte sådär… då stod man inte och garva’ ihjäl sig direkt… Fast, mycket hänger på… om man jobbar med schyssta polare, då kan man stå på hu’vet i skiten liksom… Det är ju det som är avgörande, tycker jag.

Jag håller med…

torsdag 16 september 2010

Skrota begreppet politisk korrekthet!

Politisk korrekthet är ett begrepp som på senare år flitigt används i samhällsdebatten. Att vara politiskt korrekt innebär att ha åsikter ”som stämmer väl överens med åsikterna hos det (för tillfället) ledande kulturskiktet i frågor som rör politik och samhälle.” (Nyordsboken, Norstedts Ordbok).

Enligt Wikipedia är politisk korrekthet ”en omstridd term. De som företräder sådana åsikter eller strävanden som beskrivs som politiskt korrekta har förstås en annan uppfattning än de som använder termen.”

Begreppet används ofta för att misstänkliggöra sin meningsmotståndares avsikter och åsikter; att beskylla denne för att vara politiskt korrekt är att antyda att han/hon inte kan tänka själv eller våga ta egen ställning. Med andra ord: en feg retorik som ofta tas till när de egna argumenten tryter.

Dagens debattörer: skrota begreppet politisk korrekthet, debattera hederligt och håll er till sakfrågan!

onsdag 15 september 2010

Ack, vad vi bedrar oss…

Sluta hymla om bibelsyn är rubriken på en utmärkt artikel av Bernt Jonsson på tidningen Sändarens hemsida.

”Ingen tror i dag på hela Bibeln. (…) Alla kristna väljer och vrakar bland bibeltexterna. Att låtsas något annat är att hymla."

"Alla läser vi bibeltexterna med färgade glasögon. Det finns ingen objektiv läsning, som en gång för alla kan fastslå det som vi ska rätta oss efter.”

Att vi använder färgade glasögonen är i sig inget problem, problemet uppstår när de sitter så nära ögonen att vi inte ”ser” dem och är medvetna om dem, utan tror att det vi ser är den ofärgade verkligheten.

Ack, vad vi bedrar oss…

tisdag 14 september 2010

Är det fult att vilja ha makt?

Valdagen närmar sig…

I Gomorron Sverige härom morgonen frågade programledare Linda Nyberg sina gäster Göran Lambertz, justitieråd, och Magdalena In de Betou, skådespelare och komiker: Är det fult att vilja ha makt?

Magdalena In de Betou: ”Makt i sig är ju bara ett ord, det handlar ju om hur man använder makten. Det är som Pippi Långstrump säger: ’Är man stark måste man vara snäll.’ Har man makt inbegriper ju det ett ansvar.”

Stämmer bra in på en annan av mina barndoms-idoler: Bamse – inte bara världens starkaste björn, utan även världens snällaste.

Både Pippi och Bamse illustrerar att snällhet inte är samma sak som medgörlighet och undfallenhet utan snarare handlingskraft och ansvarstagande.

Hur är det, Reinfeldt och Sahlin, är Ni snälla?

måndag 13 september 2010

Meningen med livet


Är meningen med livet att skaffa barn?

Frågan ställs i en artikel på Aftonbladets hemsida. Skribenten konstaterar att ”många skulle tveklöst svara ja på den frågan”.

Min spontana (och bestående…) reaktion är: Hoppas att det inte är sant, i annat fall är folk mer än lindrigt korkade!

Författaren Lena Andersson tänker i samma banor, men uttrycker det på ett annat sätt: ”Jag tycker det är förskräckligt att man inte anses fylla någon funktion eller har någon mening om man inte skaffar barn.”

Att skaffa och ha barn är fantastiskt, jag har själv två. Men alla kan inte få barn, av olika skäl. Och alla vill inte ha barn…

Min övertygelse är att meningen med livet är att älska och ta hand om varandra, i olika sammanhang och på olika sätt; mina egna barn – om jag har några – min partner, grannar, kompisar, jobbarkompisar, andras barn…

************

Meningen med livet har för majoriteten människor blivit liktydigt med det egna barnet.

söndag 12 september 2010

Då är det allvarligt

”Tiderna har förändrats: Nu är det inte lika tabubelagt för kyrkliga ledare att öppet uppmana till stöd för enskilda politiker. Det menar pingstprofilen Sten-Gunnar Hedin, som själv uppmanar kristna att lägga sin röst på politiker med "rätt värderingar". (Dagen.se)

Tabubelagt eller ej, man kan naturligtvis diskutera lämpligheten i att en kyrklig ledare talar om för församlingen vad som är ”rätt värderingar” i politiska frågor.

Hedin får frågan : - Är det inte ett problem om en församlingsledare uppmanar medlemmarna att rösta på en viss politiker?

Hedin ser det inte som ett problem. Egentligen inte jag heller. Problemet uppstår först när församlingsmedlemmarna låter sig påverkas av dessa uppmaningar och slutar tänka själva. Då är det allvarligt.

lördag 11 september 2010

Lagen om alltings djävlighet

Murphy’s lag, eller lagen om alltings djävlighet, är en generell beskrivning av ”alla typer av oturliga sammanträffanden, som att det bara regnar de dagar då man inte har med sig något paraply eller att man i snabbköpet alltid hamnar i den långsammaste kassakön.” (Wikipedia)

Denna högst ovetenskapliga lag nämns ofta i skämtsam ton, men med ett underliggande stråk av (sann) pessimism. Jag behöver bara gå till mig själv…

Det är dags att inse att livet - inte alltid, men förbluffande ofta - går tankens väg.

Pessimisten säger: Det kommer att gå åt helvete! Optimisten säger: Det kommer att gå bra! Båda har rätt…

(Se ett tidigare inlägg på samma tema här: Håkans Blogg)

fredag 10 september 2010

Varför?

Jag är en obotlig skeptiker vad gäller (framför allt kvälls-)tidningar, vare sig det handlar om nyhetsartiklar, nöjen eller intervjuer (se ett tidigare inlägg: Håkans Blogg). Som läsare – och intervjuoffer – är man helt utelämnad åt journalistens och rubriksättarens godtycke och avsikter.

Kattis Ahlström skriver på sin blogg på Kattis & Co:s hemsida att det är svårt att bli intervjuad. ”Livet är så mycket å ena sidan och å andra sidan. Och allt blir så definitivt när det står i en tidning. Man skalar bort minerna, tonfallet, gesterna och sammanhanget. Men det vet man ju. Ändå gör man det. Om och om igen.”

Jag känner igen mig, fast som läsare (jag blir sällan intervjuad…). Trots insikten och vetskapen om hur starkt vinklad och överdriven en artikel kan vara - och ofta är - fortsätter man att med nyfikenhet läsa sin tidning ”om och om igen”. Varför?

torsdag 9 september 2010

Scen direkt ur verkligheten...

Tonårssonen går och sjunger på en inte helt rumsren låt.

Mamman: ”Är det så’na låtar Du lär Dig i skolan? Då får Du byta skola!” (Sonen går på gymnasieskola med musikprofil.)

Sonen: ”I skolan, näe… den har jag lärt av pappa!”

Mamman: ”Då får Du byta pappa!”

Känns som om jag ligger risigt till…

onsdag 8 september 2010

Saligare att vara hatisk...

Johan Norberg, musiker och musikskribent, i Gomorron Sverige, i ett samtal med Amelia Adamo och programledaren Johar Bendjelloul om "tyckandets tyranni":

”De här blogginläggen, och hur man utnyttjar internet att uttrycka sina åsikter… det är ju sällan att folk verkligen vill uttrycka vad mycket kärlek det finns i världen, och vad jag uppskattar, vad jag älskar saker… utan det är ett enormt anonymt hat som riktas mot politiker, kändisar, företeelser, klasskompisar…”

Johar: ”Är det saligare att vara kritisk än att vara positiv?”

Johan: ”Idag är det saligare att vara hatisk.”

”Man får ju välja lite grann. Antingen blir man en person som konfronterar sina plågoandar, eller så blir man den typen som skriver anonyma lappar i tvättstugan. Och den här anonyma lappförfattaren ha ju plötsligt fått ett forum, ett sätt att få ut all den här vreden. Förut fanns det bara tvättstugan… nu kan Du nå ut till hela världen!”

Bloggandet för onekligen med sig ett visst ansvar...

tisdag 7 september 2010

Vinna hela världen

Jag hade nyligen förmånen att få lyssna på Jennie Berggrens föredrag Vinna hela världen - efter boken med samma namn - där hon berättar om sitt liv; från barn- och ungdomsåren via Ace Of Base fram till idag, med Gud som ständig följeslagare.

I skolan blev hon till en början behandlad som luft, omgivningen tog ingen notis om henne, hon blev varken sedd eller hörd. Detta rättade till sig med åren, men satte sina spår. Dock kom hon tidigt till insikt om att: Hur människor än behandlar Dig, vilka omständigheter Du än lever under, så är Du oändligt värdefull, oändligt älskad av Gud.

Hon betonar Guds osvikliga kärlek till varenda människa på ett övertygande sätt. Det är detta budskap jag tar till mig och bär med mig därifrån.

Adlibris.coms beskrivning av boken: ”Vinna hela världen är Jennys egen berättelse, en berättelse om tro, självbild, musik, relationer, integritet - och om att vara älskad precis som man är.”

Jag har inte läst boken, men lär göra det - föredraget gav mersmak.

Mer om Jennie Berggren på dagen.se

måndag 6 september 2010

Självtest?

Aftonbladet erbjuder på sin hemsida läsarna en lögndetektor med vilken man kan testa sanningshalten i politikernas olika utspel och påståenden, så här i valrörelsens sista skälvande minut.

– Lögndetektorn är till för att väljarna och våra läsare ska veta om det politikerna säger är sant eller ej, säger Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator och chef för samhällsredaktionen.

Undrar just om Aftonbladet testat lögndetektorn på sig själv?

söndag 5 september 2010

Men är det så enkelt?

Under rubriken Lyckohetsar Du? skriver Catharina Enblad Nordlund, chefredaktör för tidningen Chef, i sitt senaste blogginlägg på Chefs hemsida att ”den positiva psykologin visar att det går att påverka hur lycklig man är. (…) Numera finns dessutom vetenskapligt stöd för att positiv psykologi inte bara gynnar individens lycka utan också produktiviteten i företaget.”

Catharina Enblad Nordlund frågar sig dock; ”Men är det så enkelt?" och hänvisar till den amerikanska författaren och journalisten Barbara Ehrenreich som konstaterar att ”i ett tvångsmässigt leende samhälle tenderar vi att blunda för reella problem.”

Om den positiva psykologin leder till ”ett tvångsmässigt leende”, tror jag inte att man förstått poängen. Att vara positiv innebär inte att blunda för problemen – däremot att se och fokusera på lösningarna.

lördag 4 september 2010

Enkelhet

Johan Wester, ena halvan av Hipp! Hipp! berättar i Skånska Dagbladet att han har en ”väldigt liberal gudstro – baserad på förlåtelse och humor, och kärlek.”

”Sen behöver man inte så mycket mer. För mig handlar livsfrågor om varför vi håller på, vilka drivkrafterna är. (…) Vad gör jag för vårt gemensamma och vad gör jag för mig själv som individ?”

”Jag är en del av något större, av en lång kedja, hur betalar jag tillbaka, hur utnyttjar jag mina förutsättningar?” (I Johans fall: på ett föredömligt sätt, om Du frågar mig…)

Tänk om vi alla någonstans kunde enas kring denna enkelhet i synen på livet… och på Gud. Jag tror mer på den än på varje teologisk eller filosofisk djupdykning i livets mysterier.

fredag 3 september 2010

Handen på hjärtat


Varje bloggare med självaktning lägger då och då in bilder på sig själv och sina polare. Jag vill inte vara sämre!


Handen på hjärtat; man kanske inte kan kalla oss polare. Men jag har i alla fall träffat dessa herrar, säkert minst två minuter vardera.


Mannen på den övre bilden (höger) är en trevlig prick. Mannen på den undre bilden (också höger) är däremot en riktig pappskalle...

onsdag 1 september 2010

Jag gillar Nyamko Sabuni...

Nyamko Sabuni, folkpartistisk integrations- och jämställdhetsminister, är emot könskvotering, om nu någon har missat det. (Min åsikt kan Du se här.)

Hon skriver på Newsmill att ”realpolitik står mot symbolpolitik. (…) Bemyndigande av människor står mot reglering och kvotering.”

”En utveckling mot att människor står olika inför lagen, beroende på ens kön eller etnicitet, vore olycklig", som hon så politikerförsiktigt uttrycker det, för att sedan, inte fullt så försiktigt, hävda att de rödgröna “vill offra äganderätten på kollektivismens altare” (angående könskvotering till bolagsstyrelser).

Jag gillar Nyamko Sabuni...

***

Nyamko Sabuni var på ministerbesök på Rosengård i Malmö härom året, i samband med oroligheter och kravaller. Hon gick fram till en polisman och presenterade sig:

- Hej, jag heter Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister.

Polismannen: - Jo visst, och jag heter Mick Jagger, rockstjärna…

(…allt enligt Robin Paulsson.)